Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De brandgans en andere trekvogels

  •  
27-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
brandgans.jpeg

© Rob Buiter

Op dit moment komen letterlijk miljoenen trekvogels ons land binnen. Met Henk van der Jeugd, van het vogeltrekstation, praten we over een opvallend succesnummer onder de trekvogels: de brandgans.
In de jaren zestig en zeventig was de brandgans nog een zorgenkindje. Voor zijn voortbestaan werd letterlijk gevreesd. Nu is er een Europees-Aziatische broedpopulatie van meer dan een miljoen dieren, waarvan het grootste deel bij ons overwintert.
We praten met Van der Jeugd ook over andere opvallende trekkers. Neem de zwartkop. Waar de meeste trekvogels in deze tijd van het jaar naar het zuiden bewegen, lijken veel zwartkoppen in de duinen juist naar het noorden te gaan. Het blijkt dat ze de piek van de duindoorns en andere bessen in de duinen volgen. Als de bessen hier op hun retour zijn, trekken veel zwartkoppen vervolgens de Noordzee over naar Engeland.
Nederland beleeft op dit moment ook een ware invasie van mezen uit het noorden en het oosten. Er worden bijvoorbeeld heel veel koolmezen met Russische ringen gemeld.
  • Luister hier terug
  Delen:

  Praat mee

  onze spelregels.

  avatar
  0/1500
  Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

  Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

  Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.