Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'De branden in Rusland zijn geen ver-van-ons-bedshow'

  •  
17-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Brand.jpg
De hevige natuurbranden in Rusland winnen steeds meer terrein. Tot nu toe is dit jaar al een record van veertien miljoen hectare bos door de vuurzeeën vernietigd; een gebied van 3,5 keer de oppervlakte van Nederland. Sinds 2018 gaat jaarlijks gemiddeld veertien miljoen hectare verloren. In de koudste regio Jakoetië, in het noordoosten van Siberië, is dit jaar al zeker negen miljoen hectare verdwenen. De branden vormen niet alleen een bedreiging voor de bevolking, maar ook het grootste netwerk van beschermde gebieden van Rusland staat op het spel.

Expert Noordpoolgebied Gert Polet van het Wereld Natuur Fonds: “De branden in Rusland zijn geen ver-van-ons-bedshow. Wat daar nu misgaat, heeft direct invloed op het klimaat wereldwijd. Door de branden is  de CO2-uitstoot gigantisch. Als we niks doen gaat ook de taiga als gevolg van klimaatverandering nog vaker met extreem weer te maken krijgen. Het gebied zal verdrogen met alle gevolgen van dien. Daarom moeten we nu in actie komen en de uitstoot drastisch terugdringen.”

Noodfonds voor hulp

In de beschermde gebieden in Jakoetië woedden dit jaar al 108 branden. Volgens de regionale autoriteiten zijn er inmiddels zo’n 85 geblust. In het grootste aaneengesloten bos van het noordelijk halfrond komen wilde dieren voor zoals bruine beren, wolven, lynxen en muskusherten, maar ook vogelsoorten zoals de ernstig bedreigde Siberische kraanvogels en steenarenden.

WWF Rusland heeft alle WWF-kantoren wereldwijd om hulp gevraagd en organiseert ook een inzamelactie in eigen land. Het Nederlandse kantoor heeft om te beginnen direct uit het eigen noodfonds 20.000 euro toegezegd. Hiervan worden onder meer materialen voor rangers en de brandweer betaald. “Er is natuurlijk veel meer geld nodig want het gebied is enorm afgelegen en moeilijk bereikbaar. Mobiele teams hebben goede terreinwagens en boten nodig om zich snel te kunnen verplaatsen.”, aldus Polet.

De focus ligt nu op bluswerkzaamheden en er worden maatregelen getroffen om te voorkomen dat de branden verder overslaan naar bijzondere Werelderfgoedgebieden zoals natuurpark Lena Pillars in Jakoetië. 

Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.