Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De bosuilenfluisteraar

  •  
11-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
bosuil 's nachts

© bosuil, fotograaf: frenky

Door heel even een bosuil na te doen, lokt vogelaar Arend de Jong al sinds 1982 échte bosuilen uit de tent. Zo kreeg hij een goed beeld hoeveel uilen er in de Noord-Hollandse duinen broeden. De Jong inventariseert al sinds 1982 de bosuilen die in de duinen van Noord-Holland broeden, tussen het Noodzeekanaal en de Hondsbossche zeewering. Hij gilt tussen januari en april 's nachts als een bosuil, wacht of hij antwoord krijgt en herhaalt dat trucje dan vijfhonderd meter verderop. Door deze standaard manier van werken heeft hij een goed beeld van de trend van deze broedvogel in de duinen.

Havik en boommarter

Sinds de jaren negentig signaleert De Jong een dalende trend in broedende bosuilen. Hij wijt dat aan de opkomst van de havik en de boommarter in zijn onderzoeksgebied. Hij denkt niet alleen dat er minder uilen zijn, maar de uilen die er nog wél zijn, zijn ook minder gaan roepen door de opkomst van de andere rovers. "Als ze zich een beetje gedeisd houden, lopen ze minder kans om gepakt te worden", denkt De Jong. 
Compilatie van bosuilenfilmpjes die binnen zijn gekomen via Zelf Geschoten. 
Arend de Jong roept uilen in de nacht (foto: Rob Buiter)

Meer over:

bosuil,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.