Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bloemen van Darwin, vogelgids, de fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
11-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
565 keer bekeken
  •  
Boterbloem

Boterbloem

© Fotograaf: TheoTerwiel

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 14 maart 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Gezocht: de oliekever
09:10 - Waterbuffels zorgen voor natuurverbinding
17:30 - Darwins bloemenmysterie
30:35 - Vogelgids voor beginners
39:05 - Fenolijn

Darwins bloemenmysterie

Het zorgde destijds ongetwijfeld voor een flink aantal slapeloze nachten voor de Britse bioloog Charles Darwin. Hoe kan het dat de bloemplanten in zo’n relatief korte tijd zijn ontstaan? Die ontdekking was in tegenspraak met Darwins theorie, dat evolutie in de natuur in kleine stapjes plaatsvindt. Het staat dan ook niet voor niets bekend als zijn ‘verschrikkelijke mysterie’. Een recente studie werpt nieuw licht op de zaak. Botanisch filosoof Norbert Peeters vertelt in Vroege Vogels over dit grote mysterie.

Vogelgids voor beginners

Beginnende vogelaars kunnen opgelucht ademhalen: met De gewiekste vogelgids van Nico de Haan zijn vogels wél makkelijk te herkennen. Kijken naar de kleur, vorm of het gedrag van vogels is meestal al voldoende op de soort snel terug te vinden in deze gids.

Vogelgids

Fenolijn 035-6711338

Huiszwaluwen, oeverwaluwen, boerenzwaluwen, pinksterbloemen met oranjetipjes, de eerste gekraagde roodstaart, een bloeiend krentenboompje en een hazelworm. Deze meldingen zijn de afgelopen tijd ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Verder de eerste roepende koekoeken, de eerste bonte vliegenvangers en een mooie ode aan de hoornaar.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
koek_theodewild

Koekoek spreidt zijn vleugels

© Theo de Wild

Gezocht: de oliekever

Ze zijn uiterst zeldzaam en komen - voorzover nu bekend - voor op bloemrijke dijken in het agrarisch gebied: oliekevers. Ze heten zo, omdat ze bij gevaar een bijtende, olie-achtige vloeistof afscheiden. Het is de enige keversoort die parasiteert op wilde bijen. Onderzoekers Linde Slikboer en Joris Lugtenburg zijn deze weken bezig met het inventariseren van plekken waar deze bijzondere kevers voorkomen, en kunnen daarbij ook jouw hulp gebruiken. Over de oliekever is relatief nog maar weinig bekend. De onderzoekers zijn vooral benieuwd naar de locaties. Kom je dus zo’n oliekever tegen, meld hem op waarneming.nl.
oliekevers Niels Godijn

Oliekevers

© Niels Godijn

Waterbuffels zorgen voor natuurverbinding

Waar tot voor kort de 'oude- A1 liep, bij Muiden, grazen nu de waterbuffels. Deze ter compensatie van de verbreding van de snelweg aangelegde natuur moet zorgen voor een ecologische verbinding tussen het Naardermeer en Waterland. In de toekomst zouden via de Diemerscheg o.a. otters, ringslangen en waterspitsmuizen van het ene gebied naar het andere moeten kunnen verkassen. Maar dan mag de boel niet dichtgroeien. De uitgezette kudden van acht waterbuffels gaat daarvoor zorgen.
Waterbuffels-Diemerscheg Arjen Boerman:FREE nature

Waterbuffels in de Diemerscheg

© Arjen Boerman / FREE nature

Meer over:

fenolijn, koekoek, darwin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.