Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De bijzondere wespendief

  •  
01-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
568 keer bekeken
  •  
wespendief_02.jpg

© Fotograaf: GijsdeJonge

De wespendief is een unieke roofvogel door zijn specifieke voorkeur voor voedsel. Zo eet hij graag honing, larven, poppen en volwassen wespen. Hij graaft ondergrondse nesten uit en door zijn stijve kopveren en dikke huid rondom zijn poten wordt hij niet lek gestoken.

Herkenning

De wespendief zijn uiterlijk is variabel maar hij heeft wat weg van een buizerd. Met een lange staart met scherpe hoeken en door een smalle, uitstekende kop is hij wel anders. Hij vliegt met soepele vleugelslagen. Jonge wespendieven hebben vier dwarsbanden op hun staart, maar bij volwassen exemplaren zijn dit er drie.

Trekvogel

De wespendief is niet het gehele jaar in Nederland. Zo tegen eind juli tot half september trekt deze vogel via Spanje en Portugal weg naar gebieden in tropisch Afrika. Dit om vervolgens tussen eind april tot begin juni weer terug te keren.

Met dank aan Nature Today!

Beelden: Gerda van Beesten - Stef van Rijn - Arjen de Haan

Meer over:

de wespendief
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.