Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De appelvink heeft het voorjaar in de kop

  •  
25-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
appel_01.jpg
Kijk vooral omhoog als je door de Flevolandse bossen wandelt. Grote kans dat je appelvinken ziet vliegen.
Hoog in de bomen
In de bossen van Flevoland is de appelvink een algemene broedvogel. Het kenmerkende, luid tikkende geluid is nu al weer te horen en ook het hoge ijle zingen. Dat betekent: voorjaar! Boswachter Norbert Kwint loopt met de blik omhoog: “In groepen van 10-20 stuks vliegen ze tussen de bomen door om dan weer met z’n allen boven in een populier te landen. Daar zitten ze het liefst, hoog in de bomen.” In het Kuinderbos in de Noordoostpolder werden laatst zelfs honderden exemplaren gemeld.
Kersenpitten
De appelvink is een forse, kleurige vink met een gigantisch dikke en sterke snavel. Die heeft hij niet voor niks. Boswachter Kwint: "Hij eet graag kersenpitten die hij kraakt met zijn snavel, het vruchtvlees spuugt hij uit. Zijn kaken zijn zelfs zó krachtig dat hij een druk van vijftig kilo kan uitoefenen. Dit heeft hem in Duitsland de naam Kernbei?er opgeleverd."
Bron: Natuurmonumenten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.