Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De adembenemende onderwaternatuur van Saba

  •  
04-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Saba heeft misschien wel de best bewaarde natuur op aarde. Het eiland heeft geen stranden, maar steile rotskusten. Deze vormen een belangrijk broedgebied voor de roodsnavelkeerkringvogel. Met name de onderwaterwereld van Saba is adembenemend. Het water is kristalhelder. Dit zorgt voor een prachtig zicht op koraalsoorten en de bontgekleurde sponzen. Hier leven pijlstaartroggen, waterschildpadden en walvissen.
Het Saba Marine Park is een zeereservaat rond het eiland. Dit nationaal park is een goed voorbeeld van hoe door goed beheer vispopulaties stand houden, terwijl koraal verdwijnt. In het Saba Marine Park komt een grote variatie aan vissen voor. Levend koraal is een belangrijk leefgebied voor veel van deze vissoorten. De afgelopen twee decennia is de hoeveelheid levend koraal in het gebied sterk afgenomen, onder andere door het vaker voorkomen van orkanen. Door lokale natuurbescherming houden de vispopulaties in het rif goed stand. Dit komt ook het herstel van het koraal ten goede.
Marien bioloog Tom van ’t Hof woont al meer dan 24 jaar op Saba en kent het nevelwoud als zijn broekzak. Samen met Janine maakt hij voor het eerst in 2½ jaar een tocht naar het hoogste punt van Nederland. Tom van ’t Hof is de grondlegger van het natuurbeheer op Saba. Hij is marien bioloog en meer dan 25 jaar woonachtig op Saba en vecht al jaren voor de bescherming van de Antilliaanse wateren. In 1995 werd hij benoemd tot officier in de Orde van de gouden ark. Ook was hij bij het Wereld Natuurfonds coördinator voor de Nederlandse Antillen en Aruba.
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.