Vroege Vogels

De aarde is opgebruikt voor dit jaar

  •  
02-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Aarde_NASA-Goddard-Space-Flight-Center-Flickr.jpg

© Foto: NASA Goddard Space Flight Center (Flickr Creative Commons)

Op 2 augustus 2017 is het Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we in iets meer dan zeven maanden meer natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt dan de aarde in een heel jaar kan produceren. 

Lenen van toekomstige generaties

"Gedurende de rest van 2017 leven we op de grondstoffen die we lenen van toekomstige generaties,” stelt het Wereld Natuur Fonds (WNF). “We gebruiken meer ecologische grondstoffen en diensten dan de natuur opnieuw kan regenereren door overbevissing, ontbossing en het uitstoten van meer koolstofdioxide in de atmosfeer dan bossen eruit kunnen halen.”

Voetafdruk

Sinds 1968 wordt Earth Overshoot Day vastgesteld door het Global Footprint Network in samenwerking met het WNF. De voetafdruk van meer dan 200 landen wordt meegenomen in de berekening. Nog niet eerder viel de dag zo vroeg in het jaar als in 2017. Omgerekend hebben we nu 1,7 aardbollen nodig om voldoende grondstoffen te produceren voor het verbruik van de hele wereldbevolking. 

Nederland

Nederland levert een grote bijdrage aan het verbruik. Als de hele wereldbevolking zou leven zoals de gemiddelde Nederlander, hebben we 3,6 aardbollen nodig. Op den duur gaat dit gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van schone lucht, schoon water en voedsel voor toekomstige generaties. 
Benieuwd naar je eigen verbruik? Hier kun je bekijken hoe groot jouw voetafdruk is.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.