Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De aap is los

  •  
27-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Doodshoofdaapjes ( Saimiri boliviensis )
Doodshoofdaapjes zijn kleurige en beweeglijke diertjes. Ze trekken in grote troepen door de regenwouden in Zuid-Amerika. In het Engels heten ze 'squirrel monkey' (eekhoornaapje) en veel mensen vinden dat een betere naam, omdat 'doodshoofdaapje' eigenlijk wat onaardig klinkt voor zulke vriendelijke diertjes. Wij houden het toch maar op de officiële Nederlandse naam, die afgeleid is van hun gezichtstekening.
In het wild komen doodshoofdaapjes in primaire en secundaire regenwouden van Latijns-Amerika voor. Ze leven in kleine tot zeer grote groepen, die bestaan uit tien tot meer dan driehonderd dieren. Door in grote groepen te leven, zijn de dieren veiliger voor roofdieren.
Doodshoofdaapjes zijn omnivoren. Ze voeden zich voornamelijk met vruchten, noten, zaden, bloemen, insecten en kleine gewervelden. Dichtbij steden worden de dieren veel gevoerd door mensen. Hierdoor krijgen ze slechts eentonig eten aangeboden, waardoor veel van de dieren ziek worden. In Costa Rica is de doodshoofdaappopulatie daarom drastisch afgenomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.