Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De 330 planten van de Schilderswijk!

22 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
amaranthus muricatus, ontdekt in Schilderswijk

© Vic van Pieterson

Vier jaar lang liep Vic van Pieterson, in het dagelijks leven tuinman, door zijn wijk, de Schilderswijk in Den Haag. Voorovergebogen, af en toe knielend, speurend naar groen leven. Het speurwerk leverde 330 verschillende soorten planten op, heel wat voor een versteende wijk als de zijne. De Schilderswijk ligt in het centrum van Den Haag en kent weinig openbaar groen. Maar Vic van Pieterson werd blij verrast toen hij op zoek ging naar het groen in zijn wijk. En naar de verhalen achter deze planten, hun geneeskrachtige werking zoals de grote weegbree, of de brede raket die van klein tot groot overal in de wijk opduikt.

Multi-culturele wijk

Dat de Schilderswijk een multi-culturele wijk is, is ook terug te zien in de planten. Zo groeit er Marokkaanse munt dat uit tuinen heeft weten te ontsnappen, en zie je rondom Turkse supermarkten de selderij staan.Ook de tram die van en naar het strand rijdt neemt zaden mee uit de duinen.  Zo groeit er slangenkruid midden in de wijk op een droog stuk grond.

Nieuwe soort

In zijn zoektocht naar planten stuitte Vic van Pieterson zelfs op een soort die voorheen nimmer was aangetroffen in Nederland:  de Amaranthus muricatus. Alle vondsten van Vic zijn gebundeld in een boek: "Herbarium Schilderswijk – Biodiversiteit in de Haagse binnenstad".  Maar Vic zijn speurtocht door zijn wijk stopt niet na dit boek, hij blijft doorzoeken:” Als je eenmaal met zo iets begint kun je niet meer stoppen, ik blijf maar naar de grond kijken en blijf nieuwe planten vinden. Ik woon echt in een fantastische wijk !”
Vic van Pieterson

© Vic van Pieterson

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar