Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brazilië wil met nieuwe maatregelen woud beschermen

  •  
25-01-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
regenwoud_01.jpg
De Braziliaanse regering van president Luiz Inácio Lula da Silva heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het slinkende regenwoud te beschermen. De president kwam donderdagavond in de hoofdstad Brasilia in spoedberaad bijeen met vijf betrokken ministers, onder wie Marina Silva van Milieu.
In 36 districten waar de houtkap het zorgwekkendst is, moeten alle bedrijven zich onmiddellijk opnieuw registreren en nieuwe vergunningen aanvragen wanneer ze hout willen kappen. De federale politie in de betrokken gebieden wordt versterkt met achthonderd mensen. Voorts dwingt de overheid banken geen krediet meer te verlenen aan bijvoorbeeld ondernemingen die in de regenwouden van het Amazonegebied geld steken in veeteelt of sojaproductie.
Cijfers toonden donderdag dat de verwoesting van het regenwoud vooral in het Amazonegebied na een paar jaar adempauze de afgelopen maanden weer schrikbarend is toegenomen. In december verdween bijvoorbeeld 948 vierkante kilometer bos, zo werd behulp van satellietopnames vastgesteld. In 2007 verdween vier keer zoveel bos als in 2004. Sinds 1970 is naar schatting 700.000 vierkante kilometer bos gekapt. Er is in het land nog ongeveer 6 miljoen vierkante kilometer regenwoud over.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.