Vroege Vogels

Dauw betovert de natuur

  •    •  
20-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
714 keer bekeken
  •  
libel facetogen dauw

© Zwaar bedauwde bruinrode Heidelibel, door de neerslag komen zijn facetogen mooi uit. Fotograaf ChrisRuijter

In deze dagen met heldere koelere nachten en warme dagen, is in de ochtend alles bedekt met kleine water druppeltjes. Dit is dauw. Een vorm van neerslag die ontstaat wanneer waterdamp gevangen in de lucht op koude vaste voorwerpen condenseert.
Dit geeft de omgeving als het ware een extra dimensie en zorgt voor een betoverende wereld met blinkende pareltjes waar menig fotograaf gebruik van maakt. 
Dauw gandhi

© Fotograaf Gandhi

Dauw kan een effect geven alsof er duizenden lichtjes bewegen. Zo heeft de fotograaf Gandhi de schittering van het dauw prachtig op beeld weten vast te leggen.

Voorkomen van Dauw

Dauw treedt meestal op rond zonsopgang, in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. De lucht moet vochtig zijn of er moet een bron van vocht in de buurt zijn, zoals een sloot of een rivier. De opkomende zon zorgt ervoor dat de lucht begint op te warmen terwijl de bodem dan nog koel is. Het verschil in temperatuur tussen de koude grond en de warme vochtige lucht, zorgt ervoor dat de waterdamp verandert in vloeibaar water wanneer het in contact komt met het koude oppervlak. 
Dauw wordt ook vaak waargenomen op spinnenwebben, insectenvleugels of op vegetatie. 
dauw spinnenweb 2
Een spookachtig spinnenweb van fotograaf QuintenBulte. De dauw op dit spinnenweb breekt het zonlicht, waardoor het spinnenweb erg kleurig lijkt.
libel swarovsky
De vleugels van deze bruinrode heidelibel lijken wel ingelegd met diamantjes. Dit insect is nu veel te zien, zijn vliegtijd is namelijk van eind mei tot eind november, met een piek van eind juli tot eind september. Het insect moet nog wel een uurtje in de zon gaan zitten voordat ze weer kan vliegen. Fotograaf Edwin Dekker.
dauw paardenbloem
Dauw op deze uitgebloeide paardenbloem zorgt voor een waar kunstwerk. Doordat marieke1962 de plant van zeer dichtbij en van een aparte hoek heeft gefotografeerd wordt dit effect versterkt.
dauw zwartsprietdikkopje

© Fotograaf: Belton

Dit zwartsprietdikkopje neemt een 'ochtenddouche' gemaakt fotograaf belton.

Guttatie

Deze druppelvormige vochtuitscheiding komt zowel bij sommige bladplanten als bij sommige paddenstoelen voor. Het ontstaat als de paddenstoel in de groei grote hoeveelheden vocht opzuigt en het overschot aan water kwijt moet. Het resultaat zijn dan grote druppels vocht aan de rand van de groeiende zwam of blad.
guttatie porseleinzwam

© Fotograaf - yemrev

Deze porseleinzwam gefotografeerd door yemrev lijkt onder de dauw te zitten, maar dit verschijnsel noemt men dus guttatie. 
Neem een kijkje op onze fotopagina voor nog meer prachtige dauwfoto’s of zet je eigen afbeeldingen op de website. 

Meer over:

dauw
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

flora48
flora4822 sep. 2016 - 10:22

Prachtige opnames, en dan die kleuren!!

escobares_2
escobares_221 sep. 2016 - 11:35

prachtige foto's vooral die guttatie

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.