Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Datacenters: groener!

  •  
04-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Evoswitch.jpg
Deze titel kan je op minstens twee manieren lezen. Dat datacenters groener worden, of dat ze groener moeten worden. Allebei is waar. Het is hard nodig ook want die 'opslagplaatsen' van computergegevens zijn absoluut enorme energievreters.
Internetknooppunt
Datacenters zijn verzamelplaatsen van enorme aantallen computerservers. Omdat Amsterdam één van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld is staan er daar veel van dergelijke datacenters. Die inmiddels een aanzienlijk deel van het totale energiegebruik opslurpen. Maarten van Poelgeest, wethouder van Amsterdam, roept deze nieuwe industrietak op om zuiniger met electriciteit om te gaan. ICT moet groener.
'In the cloud' 
Het is een belangrijke oproep want in de computerwereld is een grote verandering gaande. Veel gegevens worden niet meer op je eigen computer bewaard maar 'in the cloud'. En die cloud dat zijn de miljoenen servers die in die datacenters staan. In Nederland zijn een paar van dergelijke bedrijven die zo groen mogelijk werken. In Haarlem (voor wereldcomputer begrippen is dat gewoon knooppunt Amsterdam) staat Evoswitch en dat geeft het goede groene voorbeeld.
Koelen
De belangrijkste methode om veel elektriciteit te besparen ligt in de koeling. Electronica wordt in het gebruik warm (leg je hand gerust even op je computer), dus een hal waar duizenden servers staan bereikt al gauw het kookpunt. Koelen gebeurt doorgaans met grote airconditionings-installaties, maar Evoswitch bewijst dat het ook op een slimme manier met buitenlucht en een beetje water kan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.