In Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en omgeving heeft de dassenpopulatie in 2007 een vooroorlogs aantal bereikt. In 17 dassenburchten leven nu 55 dassen. Bijna alle dassen leven in gebieden van Natuurmonumenten.
De das kwam vroeger in grote delen van Noord-Brabant voor. Voor de Tweede Wereldoorlog lagen in de Loonse en Drunense Duinen en omgeving 17 bewoonde dassenburchten. De das verdween vanaf 1945 uit het landschap door ruilverkavelingen, aanleg van woonwijken, industrieterreinen en wegen en door de jacht. In 1947 is de das wettelijk beschermd.
In 1999 zijn door Natuurmonumenten en Das & Boom 21 dassen uitgezet in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Sindsdien nam de populatie gestaag toe. "Natuurmonumenten heeft door gericht toezicht en beheer gezorgd voor optimale leefomstandigheden", zegt boswachter Frans Kapteijns. "We letten op dat bezoekers afstand houden van dassenburchten en kopen grond aan zodat de das zich ongestoord over grotere afstand kan verplaatsen." Met succes: uit onderzoek blijkt dat in 2007 het vooroorlogse aantal van 17 bewoonde dassenburchten is bereikt.
In zes burchten zijn jongen geboren. In de burchten leven ongeveer 55 dassen. Helaas zijn ook zeven dode dassen gemeld, waarvan zes verkeersslachtoffers. In de gemeente Tilburg worden binnenkort tunnels en rasters aangelegd om dassen en andere dieren te beschermen. Voor een verdere verspreiding van de das is de aanleg van een Ecologische Verbindings Zone tussen landgoed Huis ter Heide en Dorst belangrijk. Ook de natuurbrug Woudspoor over de snelweg tussen Tilburg en Waalwijk is gunstig voor de verdere ontwikkeling van dassenpopulatie in Noord-Brabant.