Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dassenkalender februari: Jonge dassen geboren

  •  
12-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
das_34.jpg

© Fotograaf: GvdSchans

De eerste jonge dassen zijn geboren! In West-Europa ligt de geboortepiek bij de das in het midden van februari.

Uitgestelde embryo-ontwikkeling

Het tijdstip van nieuw dassenleven lijkt een beetje vreemd. Als je er vanuit gaat dat de zwangerschap bij dassen ongeveer 50 dagen duurt, zou de paring ergens in december plaats vinden. Maar niets is minder waar. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste eicellen die succesvol zijn uitgekomen al in maart of april zijn bevrucht.
Dassen kennen, net als veel andere zoogdieren, een uitgestelde embryo-ontwikkeling. Na de bevruchting van de eicel, deelt het zich een aantal keren. Die cel nestelt zich daarna niet meteen in de baarmoederwand zoals bijvoorbeeld wel bij vossen gebeurt, maar blijft zweven in de uterus. In sommige gevallen vindt die nesteling pas plaats na tien maanden.
jonge-das
Een das van circa 10 weken oud. Dit jong werd dood gevonden op een burcht in de buurt van Noordlaren (Gr.). Waarschijnlijk was de moeder aangereden. (foto: Aaldrik Pot)
Gemiddeld drie jongen
Dassen krijgen gemiddeld drie jongen. Die komen rond deze tijd kaal en blind ter wereld.  Ze zijn bij de geboorte slechts een dikke tien centimeter lang en wegen dan nauwelijks een ons. De neus is in het begin roze. Na een week of vier wordt de neusdop langzaam donkerder en verschijnt ook het kenmerkende gestreepte zwartwit-patroon op de kop.
Na ongeveer acht weken, dus vanaf half april, komen ze voor het eerst boven de grond. De weken erna gaan de jongen steeds meer gedrag van hun ouders vertonen, zoals het graven naar voedsel. De ‘opvoeding’ van de jongen gebeurt in de eerste weken vooral door de moeder. In de loop van tijd brengen de jongen steeds meer tijd door met andere dieren uit de familiegroep op de burcht.
Een hoogzwangere das, vastgelegd met een cameraval. (video: Sil Westra)

Jaar van de Das

De Zoogdiervereniging en Das&Boom hebben 2015 uitgeroepen tot het Jaar van de Das. Kijk voor meer informatie op www.jaarvandedas.nl .
Tekst: Aaldrik Pot, Zoogdiervereniging & Staatsbosbeheer
Beeld: Sil Westra en Aaldrik Pot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.