Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Dassen op de zandheuvels

19 apr 2018
  •  
leestijd 1 minuut
das

© Das op zoek naar voedsel - Fotograaf: Wouterd

Gaasterland is dassenland. De zandheuvels in het landschap zijn een ideale plek om hun burchten te maken.
In het Gaasterland zijn ongeveer 35 dassenfamilies. In een burcht zitten man, vrouw en jongen. Als een jong oud genoeg is, wordt hij weggejaagd of gaat hij uit zichzelf weg naar een nieuwe burcht. Meestal zoekt hij een plek in de buurt. Staatsbosbeheer onderzoekt met wildcamera’s hoe groot de dassenfamilies in het Gaasterland zijn.

Regenwormen

Door de afwisseling in het landschap doet de das het goed in dit gebied. In de droge grond kan het dier gemakkelijk graven. In de graslanden in de omgeving vindt de das veel regenwormen, zijn lievelingsmaaltje.

Onhygiënische vos

Dassen heeft geen natuurlijke vijanden in het gebied. Wel worden hun burchten soms gebruikt door een vos, wat dassen heel irritant vinden. Dassen zijn namelijk heel hygiënisch en vossen niet. Als er een vos in z’n burcht zit, sluit de das daarom dat stukje af zodat de dieren gescheiden van elkaar kunnen leven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.