Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dassen in honderd-jaar-oude burchten

9 mei 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
das

© Das op zoek naar voedsel - Fotograaf: Wouterd

De das heeft een herkenbare zwarte kop. Toch hebben de meeste mensen nog nooit een das in het wild gezien. Dassen zijn schuchtere nachtdieren die bij het horen van een klein geluidje al weg kunnen zijn. Ook hebben ze een goede neus waarmee ze indringers al snel ruiken. In de oude burchten op de Hatertse en Overasseltse vennen, wonen populaties dassen. Boswachter Lydie van Santen kan ons alles vertellen over de dassen en hun onderkomen. Na de wildcams op te hebben gezet, is het tijd om de dassen zelf te spotten.  

Burchten

Voor het graafwerk van de burchten heeft de das sterke en gespierde voorpoten en lange nagels. In het zand graaft hij met het grootste gemak, maar ook andere grondsoorten is hij de baas. Met zijn stevige achterpoten en achterwerk duwt de das het losgewerkte materiaal naar buiten.
Het aantal gangen en kamers van een dassenburcht varieert. Over het algemeen bestaat een burcht uit een paar gangen en kamers, maar het aantal kamers kan soms wel oplopen tot dertig of meer. Het ontstaan van compleet nieuwe burchten is in Nederland vrij uniek. Als in een bepaalde streek de dassenpopulatie herstelt, zullen de aanwezige dassen eerst de oude verlaten burchten ‘kraken’. De burchten worden soms bij deze herbezetting uitgebreid, waardoor sommige burchten een oppervlakte kunnen hebben van meerdere voetbalvelden.

Kenmerken

Als de dassen 's avonds uit het hol komen, besteden ze eerst uitgebreid aandacht aan de verzorging van hun jongen. Met hun lange nagels verzorgen ze elkaars vacht. Dassen verzorgen niet alleen elkaars vacht, maar bedrukken elkaar ook met een geurstof uit de anaalklieren. Iedere das heeft een unieke geur, wat ook zorgt voor een unieke geur van de dassenfamilie. Dassen kunnen dus op basis van geur elkaar, maar ook indringers, herkennen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar