Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dassen bij daglicht

22 mei 2014
  •  
leestijd 2 minuten
De beste tijd om dassen bij daglicht te zien, is begin mei, als ze aan het begin van de avond naar boven komen met hun jongen. Dan zijn ze namelijk meer op hun kroost gefocust dan op hun omgeving.
Dassen zijn nachtdieren en zeer schuw bovendien, dus een das zien is weinigen gegeven. Toch zijn ze er wel: er leven naar schatting 5000 dassen in Nederland, vooral in Zuid-Limburg, Noord-Brabant en op de Veluwe.
Een goede runner-up is de provincie Drenthe, waar de potentie groot is en het aantal dassen sinds 2000 explosief toeneemt. Boswachter André Donker van Natuurmonumenten schat het aantal daar inmiddels op 750.
Drents succes
Er zijn een paar belangrijke oorzaken aan te wijzen voor het huidige succes van de das in Drenthe. Zo zijn er in deze provincie de laatste jaren nogal veel natuurgebieden hersteld en zijn er veel grote grazers bijgekomen. De mest van die beesten trekt veel grote insecten aan en dat is prima voedsel voor de das.
Belangrijk voor dassen in heel Nederland is dat ze sinds 2003, toen de Flora- en faunawet van kracht werd, een beschermde status hebben. En dat geldt niet alleen voor de dieren zelf, maar ook voor hun burcht en directe leefomgeving.
Beschermingsmaatregelen kunnen niet voorkomen dat er jaarlijks nog altijd zo’n 1000 dassen omkomen door het verkeer. Dat is een van de redenen waardoor dassen in het wild zelden ouder worden dan 6 jaar, terwijl hun maximale leeftijd 15 jaar bedraagt, en in gevangenschap zelfs 20 jaar.
Meer weten over dassen? Zie de Zoogdiervereniging
Meer weten over dassenbescherming? Zie Das&Boom

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.