Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Das in het Naardermeer

  •  
29-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
das

© Das op zoek naar voedsel - Fotograaf: Wouterd

Al maanden zwerft er een jong dassenmannetje rond in het natuurgebied bij het Naardermeer. Vermoedelijk op zoek naar nieuw leefgebied. Een paar weken geleden nog werden er in het veenmosrietland verse graafsporen gevonden. De das is een nieuwkomer in het gebied en is nu een aantal keer gezien op beelden van een cameraval.

Graafsporen van een das

Het was meteen duidelijk dat de graafsporen door een das gemaakt zijn. Ze maken typische snuitputjes door de grond open te krabben en dan met hun snuit erin rond te neuzen op zoek naar voedsel.
Graafsporen das

© Bron: Natuurmonumenten

Het is goed nieuws dat de das dus in staat is om vanuit de hoger gelegen ’s-Gravelandse Buitenplaatsen het Naardermeer weet te bereiken zonder dood gereden te worden. Volgens Natuurmonumenten is de kans groot, dat de das zich hier officieel gaat vestigen. Ook al is het de vraag of het Naardermeer geschikt is voor het dier. 
De das bouwt z'n burcht het liefst op zand. En laat daar een tekort aan zijn in dit moerasmos. Er zijn slechts enkele van dat soort plekken waar dit in het Naardermeer mogelijk is, zoals bijvoorbeeld in de buurt van de spoorlijn. De gras- en rietlanden rondom het Naardermeer bieden de das wel voldoende voedsel, zoals regenwormen waar de das dol op is.
Tegelijkertijd laat de otter, die sinds kort in het Naardermeer rondzwemt, zich de laatste tijd al meerdere malen zien. En volgens boswachter Luc Hoogenstein is het een kwestie van tijd voor het volgende grote zoogdier het natuurgebied komt bevolken, de bever.

Meer over:

bever, naardermeer, das, otter,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Miacis
Miacis29 sep. 2017 - 17:39

De das komt in allerlei biotopen voor, echt niet alleen op zandgronden..