Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Darwin was een genie! Of toch niet?

  •  
27-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
darwinjaar_02.jpg
Eerste aflevering van de nieuwe serie Groot Gelijk
Op dinsdag 26 mei starten VU podium en De Volkskrant een nieuwe serie activiteiten in de Openbare Bibliotheek Amsterdam onder de titel Groot Gelijk. In Groot Gelijk durven we te twijfelen aan algemeen gangbare ideeën en meningen. Ideeën waarvan wordt gezegd: 'Dat weet toch iedereen?!' In deze eerste aflevering hoogleraar Nico van Straalen over Charles Darwin.
Dit jaar is het internationale Darwinjaar. Het is 150 jaar geleden dat de Engelse bioloog zijn vermaarde boek 'Over het Ontstaan van Soorten' schreef. Darwin werd met zijn boek één van de grootste wetenschappers die ooit heeft geleefd. Of toch niet?
Dankzij Darwin's theorie over de natuurlijke selectie zijn de ideeën over de ontwikkeling van het leven in een geheel ander daglicht komen te staan. Door de aanvallen vanuit orthodox religieuze hoek is de wetenschappelijke status eigenlijk alleen maar verhoogd. Maar is die wetenschappelijke status echt zo onaantastbaar?
Nico van Straalen, hoogleraar dierecologie aan de VU, moet niets hebben van alle persoonsverheerlijking. Al te vaak wordt gesuggereerd dat er sinds Darwin niets wezenlijks meer is gebeurd. Van Straalen zal vertellen over de beperkingen en tekortkomingen van Darwin. Zo betwijfelt hij of we de natuurlijke selectie als oorzaak van de evolutie moeten zien. Van Straalen denkt dat die de evolutie eerder tegenwerkt.
Biologe Gerdien de Jong (Universiteit van Utrecht) en oud directeur van Artis Maarten Frankenhuis dienen hem van repliek.
 
Waar en wanneer?
Datum: dinsdag 26 mei 2009
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Amsterdam | OBA | Oosterdokskade 143
Toegang: Toegang: € 5 | studenten en leden Vereniging VU-Windesheim gratis
 
Bron: VUpodium

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.