Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Darwin in de Stad

  •  
18-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Merel - normaal formaat

© Fotograaf: Joke Nijenhuis

Wereldwijd trekken steeds meer mensen naar stedelijk gebied. Ruim de helft woont al in de stad en in de toekomst wordt dat alleen nog maar meer. Ook de natuur trekt steeds meer de stedelijke ruimte in en dat heeft opmerkelijke gevolgen, blijkt uit het nieuwe boek van de Leidse evolutiebioloog Menno Schilthuizen. Zo hebben verschillende planten en dieren zich aangepast aan de nieuwe omgeving. Zoveel dat je kan spreken van een kleine evolutie.
Zo ontwikkelen stadsduiven een detox-verenkleed, krijgen slakken een andere kleur en ontwikkelen bepaalde planten een heel eigen type ‘stads’-zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort die je ‘Turdus urbanicus’ zou kunnen noemen.

Snelle evolutie

In zijn boek ‘Darwin in de Stad’ stelt Schilthuizen, dat de evolutionaire aanpassing zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen. Volgens hem wordt er een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.
Menno Schilthuizen (1965) is als evolutiebioloog en -onderzoeker verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden en als hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Eerder verschenen van hem Darwins peepshow en Waarom zijn er zoveel soorten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar