Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Damhertenbronst in volle gang

  •  
26-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
360 keer bekeken
  •  
Het is de tijd van de damhertenbronst. Dit indrukwekkende spektakel met luidruchtig geknor is vaak al van verre te horen. In deze periode zien mannetjes er op hun imposantst uit en kan de strijd beginnen.
De hormonen van de mannetjes damherten gieren in deze tijd door het lijf. Hun krachtige gewei is op volle sterkte, klaar voor gevecht. Ze hebben een bronstkuil gegraven, als plek om de hindes naar toe te lokken. Ze plassen in deze kuil en schuren tegen bomen om hun geur af te zetten. Met hun geknor proberen ze duidelijk te maken dat zij de sterkste zijn. Eerste lopen ze dan langs elkaar heen om hun kracht te tonen. Wanneer de damherten aan elkaar gewaagd zijn, gaan ze met hun gewei in gevecht. Het is geen strijd van leven en dood, maar er komt wel een winnaar uit. Hij zal met al zijn veroverde hindes paren. De verliezende partij mag hierbij slechts toekijken. Na ongeveer 230 dagen zal zijn nageslacht geboren worden.
De bronsttijd, die in de tweede helft van oktober plaatsvindt, houdt het mannetje voortdurend bezig. Hij moet continue alle hindes bij elkaar zien te houden en de concurrentie van hem afslaan. Tijdens de bronsttijd eet een mannetje niks, en valt in die weken dan ook flink af.
De damherten zijn gefilmd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Nu zitten hier nog zo’n 3000 damherten, maar dit aantal zal de komende jaren verminderd worden tot 800 damherten. Nu nog even goed van de massaliteit genieten dus!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.