Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

  •  
17-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Waternet, eigenaar van de Waterleidingduinen onderzoekt de effecten van begrazing van de damherten. Bepaalde planten als de teunisbloem, slangenkruid en ossentong staan hierdoor de laatste jaren onder druk. Met alle gevolgen voor belangrijke bestuivers als bijen, hommels en vlinders. Aan de andere kant heeft het grazen van de damherten ook positieve effecten. Sterker nog, zonder de begrazing zou het geen Waterleidingduinen zijn, maar Waterleidingbos.
Natuur
Als gevolg van de grote variatie in landschap en begroeiing heeft de Amsterdamse Waterleiding Duinen een rijke flora en fauna en in het bijzonder een rijk insectenleven. Het terrein bestaat uit bos en struweel, open plekken met stuifzand, vochtige en moerassige valleien en droge vlakten. Op plaatsen die blootstaan aan de zoute zeewind staan typische soorten als Helm, Zeeraket en Zeemelkdistel. In de binnenduinbossen groeien kamperfoelie, Look-zonder-look en Adelaarsvaren. In totaal groeien er ruim 660 plantensoorten waarvan 27 bijna nergens anders in Nederland voorkomen. Het grootste gedeelte is bedekt met mossen, grasland en lage struiken, vaak beheerst door Liguster en Duindoorn op de droge zijden en door Kruipwilg in de valleien. Veel vochtige graslanden zijn door de variatie in bodem en vocht en door het maaibeheer zeer bloemrijk geworden met Zeegroene zegge, Ruig viooltje, Rietorchis, en Parnassia. Ook is het een belangrijk gebied voor paddestoelen (970 soorten).
 
Jaarlijks broeden er ongeveer 100 vogelsoorten waaronder duinvogels als Roodborsttapuit en Braamsluiper maar ook rietvogels zoals Blauwborst en Rietzanger. Verder vormen de duinen een kerngebied voor de Duinhagedis. En natuurlijk vossen, Reeën, Damherten, de Hermelijn, Wezel en Bunzing.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.