Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Damdoorbraak in Millingerwaard

2 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Thijman_van_Heerde

© fotograaf: Henny Radstaak

Staatssecretaris Martijn van Dam (what's in a name?) heeft deze week het startsein gegeven voor het doorbreken van een dam tussen de Waal en de Millingerwaard. Daardoor kan het rivierwater via een (op)nieuw gegraven stroombaangeul het natuurgebied instromen.

Kwelgeulen

Naast die grote geul zijn er nog vijf kwelgeulen aangelegd. Deze zijn aangelegd voor de veiligheid, zodat bij een hoge waterstand van de Waal de bewoners van de Millingerwaard droge voeten houden. Maar wat gebeurt er met de natuur als het water meters stijgt? We varen mee in de kano van boswachter Thijmen van Heerde van Staatsbosbeheer.

Excursies

Staatsbosbeheer organiseert regelmatig excursies door het gebied. Nieuw zijn deze zomer de snorkelexcursies , waarin de boswachters laten zien dat de onderwaterwereld in Nederland net zo mooi kan zijn als die in tropische gebieden.
kaartje_millingerwaard
Beelden van de opening van de dam, bron: Groene Steden

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar