Vroege Vogels

Dam moet overstroming Slenaken voorkomen

  •  
20-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gulp.jpg
De gemeente Gulpen-Wittem wil eind volgend jaar een dam gaan bouwen in het stroomgebied van de Gulp, stroomopwaarts van het Zuid-Limburgse Slenaken. Dat dorp werd in juli vorig jaar na hevige regenval in de naburige Belgische Ardennen getroffen door een onverwachte vloed (flash flood), waardoor delen van grensdorpje Slenaken in korte tijd blank stonden. Dat leidde tot grote overlast en schade.
Daarom willen de gemeente Gulpen-Wittem, de provincie Limburg en het waterschap Roer- en Overmaas stroomopwaarts een dam aanleggen met een buffercapaciteit van 65.000 kuub, maakte de gemeente vrijdag bekend. De dam wordt zo gemaakt dat er geen schade ontstaat aan het natuurgebied waar de dam wordt gebouwd. De kosten bedragen 100.000 euro.
Met ingang van zaterdag kan iedereen overigens beter zien wat de mogelijke gevolgen zijn van een overstroming in de woonomgeving. Op de vernieuwde overstromingskaarten op Risicokaart.nl wordt op postcodeniveau zichtbaar hoe hoog het water kan komen, hoe snel het stroomt en hoeveel mensen en bedrijven mogelijk worden getroffen, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.