Vroege Vogels

'Dak van de Wereld' verschuift 3 centimeter per jaar

  •  
16-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_130616.jpg
Het hooggebergte van het Qinghai-Tibet-plateau, het zogenoemde Dak van de Wereld, verschuift jaarlijks tot 3 centimeter in noordelijke of oostelijke richting. Dat is gebleken uit uitgebreid Chinees onderzoek, zo berichtte het staatspersbureau Xinhua woensdag. De verschuivingen werden vastgesteld met satellietmetingen die sinds 1991 worden uitgevoerd.
De bewegingen verschillen per gebied. Zo schuift de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, in het zuiden van het plateau, ongeveer 30 millimeter per jaar op naar het noordoosten, terwijl de Qilian-bergen in het noorden tussen 7 en 14 millimeter verplaatsen.
Volgens de onderzoekers merken de bewoners van het plateau niets van de bewegingen, het gevolg van het krachtenveld tussen twee aardschollen. De vorsers noemen de vastgestelde bewegingen wetenschappelijk wel significant. Met de opgedane kennis kunnen betere risico-analyses worden gemaakt van aardbevingen of andere natuurrampen in het gebied.
Het plateau is grofweg 1000 bij 2500 kilometer groot. Het herbergt de Himalaya met 's werelds hoogste berg Mount Everest. Veel van 's wereld langste rivieren hebben er hun bron, zoals de Yangtze, Ganges en de Mekong.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.