Vandaag wil het Samenwerkingsverband Nationale Parken (SNP) de meest iconische natuur van Nederland extra voor het voetlicht brengen. De 22e editie van de Dag van het Nationaal Park staat in het teken van ‘The Next Generation’. Zo is het de bedoeling om vooral de jeugd meer bij de natuur te betrekken. ‘Ieder kind zou voor zijn 12e levensjaar de kans moeten krijgen minimaal één Nationaal Park te bezoeken. Als zij ervaren hoe geweldig de natuur is, gaan zij daar op latere leeftijd ook beter voor zorgen,’ aldus Stefanie Boomsma, programmamanager van IVN Natuureducatie namens de samenwerkende Nationale Parken.
De 21 Nationale Parken die Nederland telt, kunnen sinds het begin van de coronacrisis rekenen op een ongekend hoog aantal bezoekers. Het verkeer naar de parken toe nam ter illustratie in de maand mei vorig jaar met maar liefst 75 procent toe. Maar omdat de parken, op de Hoge Veluwe na, vrij toegankelijk zijn voor het publiek, is het gissen naar het exacte aantal recreanten. Duidelijk is wel dat het veel drukker is dan voorheen. Boomsma: ‘De parken zijn massaal ontdekt en dat is voor de waardering van de natuur geweldig nieuws. Bezoekers ervaren hoe uniek de natuur is en hoe heerlijk het is om daar tot rust te komen.’
Wel heeft de populariteit, die de parken in coronatijd hebben gekregen, ook een keerzijde. ‘Er ligt veel meer afval, mensen gaan van de paden af en verstoren flora en fauna. Ook hangen vooral jongeren in de parken rond buiten de openingsuren, wat voor de dieren die daar leven natuurlijk niet prettig is.’
De nationale parken vinden het mede daarom van groot belang de jeugd meer bij de parken en de natuur te betrekken. Boomsma: ‘De kinderen zijn de toekomst. Als zij een bever spotten in De Biesbosch of een hert tegen het lijf lopen op de Hoge Veluwe worden ze zich er veel meer van bewust hoe geweldig de natuur is. Die liefde voor de natuur begint met verwondering. Helaas zijn er nu heel veel kinderen die nooit verder komen dan het parkje in hun versteende wijk. Dat moet veranderen.’
Tiny Tales
Om hierin een eerste stap te zetten is dit jaar rondom de Dag van het Nationaal Park de verhalenwedstrijd ‘Tiny Tales’ voor leerlingen van groep 6 en 7 gelanceerd. Hier omheen is een speciaal lespakket ontwikkeld met handige weetjes over de parken. Zo leren kinderen welke planten en dieren er leven en welke Nationale Parken er in de buurt liggen.
De Dag van het Nationaal Park wordt in alle nationale parken van Europa ieder jaar gevierd op 24 mei. Voor deze dag is gekozen omdat op diezelfde datum in 1909 het allereerste nationaal park van Europa werd ingesteld: Sarek gelegen in Zweeds Lapland. Inmiddels telt Europa honderden nationale parken.
Samenwerking
SNP is een samenwerkingsverband tussen de nationale parken van Nederland, de overheid, grondeigenaren, terreinbeheerders en natuurorganisaties. De belangrijkste partners zijn de Nederlandse nationale parken, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LandschappenNL, de Federatie Particulier Grondbezit en IVN Natuureducatie.
Het doel van de stichting is om van de Nationale Parken bijzondere en aantrekkelijke natuurgebieden maken. In de parken is ruimte voor natuurgerichte recreatie, onderzoek, voorlichting en educatie. Zo kunnen meer mensen beseffen hoe belangrijk de natuur voor Nederland is.