Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dag van het Gelders Paard

  •  
24-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
gelders_paard_02.jpg
Het Gelders paard is in zijn voortbestaan bedreigd en daarom uitgeroepen tot ras van het jaar 2009. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) neemt het op zich om te bemiddelen in de jarenlange discussie over ‘’ras of type’’. Is het nou echt een ras of gaat het slechts om uiterlijke kenmerken?
Een paar jaar geleden was het Gelders paard bijna uitgestorven, want er waren nog maar zeven hengsten over. Het is nog steeds een zeer zeldzame soort, maar 'het lek is boven water'. Zaterdag 25 juli is de jaarlijkse Dag van het Gelderse Paard in Hengelo (Gelderland). Een dag lang keuringen van veulens en volwassen paarden, mennen en rennen. Vroege Vogels praat daar met Ria Hekkert van Stal de Tikkeler in Wijhe.
Het Gelderse Paard vormt samen met het Groninger Paard, het Friese Paard en het Nederlands Trekpaard een kwartet van paardenrassen-in-de-minderheid. Daarbinnen zijn het Gelderse en het Groninger paard (zie aldaar) onderling het meest verwant. Met name deze beide rassen hebben de aandacht van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Maar niet alleen de SZH, ook de bereden politie en een enkele bierbrouwerij hebben aandacht voor het Gelderse Paard.
Het gaat om een middelzwaar warmbloedpaard met een tamelijk lange nek, een lange en schuine schouder, een ruime borstkas en een uitgesproken schoft. Het dier heeft forse, harde benen en ruime gangen. De kleur is veelal vos.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.