Vroege Vogels

D66 wil verplichte chip voor huiskat

  •  
07-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
Kat met rivierkreeft

© Fotograaf: Verkademeisje.

Katten moeten net als honden verplicht een chip krijgen. Regeringspartij D66 wil deze maatregel invoeren om het aantal zwerfkatten terug te dringen. De partij zegt steun van een meerderheid van de Tweede Kamer te hebben. Met een chip kan een eigenaar van een kat sneller worden teruggevonden.

Miljoenen dode vogels

"Daarnaast doden katten miljoenen vogels per jaar. Minder katten op straat betekent minder dode vogels, en dat willen we. Ook zijn katten medeverantwoordelijk voor een aantal infectieziekten bij mensen", aldus D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot.

Steun Dierenbescherming

De Dierenbescherming steunt het voorstel van D66. "Dat zorgt ervoor dat mensen zich bij de aanschaf van een kat bewuster zijn van hun zorgplicht en voorkomt mogelijk ook dumpen", aldus de organisatie.

Verplichting in gemeente

In een brief aan de Tweede Kamer vragen 35 gemeenten ook om de verplichtstelling van een kattenchip. In het voorstel van D66 krijgen gemeenten de ruimte om eigenaren te verplichten hun kat te laten chippen. Voorwaarde hiervoor is dan wel dat zwerfkatten in de gemeente een probleem moeten vormen.
Woensdag spreekt de Tweede Kamer over het voorstel tijdens een debat over dierenwelzijn met minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).
Bron: ANP

Meer over:

chip, kat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Marian Claasen
Marian Claasen7 feb. 2018 - 18:18

Heb jij een link? 

Anonymous
Anonymous7 feb. 2018 - 17:35

Misschien is het handig om eerst het artikel NRC checkt te lezen over de 'miljoenen' vogels die katten zouden doden. Van 6 februari.

3 Reacties
JanF12
JanF127 feb. 2018 - 21:34

Nee hoor, is vast niet handig. uit je tekst op te maken zouden die miljoenen niet kloppen. NRC artikel zal wel dezelfde strekking hebben. Daar ik geen abonnee ben en er geen 1,99 voor over heb om een check te lezen van iets wat nauwelijks te checken valt. ga ik liever op mijn eigen gevoel als vogelkenner af.  Zwerfkatten een regelrechte ramp voor vogels.

Marian Claasen
Marian Claasen8 feb. 2018 - 10:36

Liever op je gevoel afgaan dan feiten checken. Tja. Kon het artikel trouwens zo lezen. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/06/nrc-checktnederlandse-katten-doden-jaarlijks-100-miljoen-vogels-a1591122

JanF12
JanF129 feb. 2018 - 20:26

Tja Marian, iedereen is schijnbaar niet even slim, in het opzoeken. Maar goed, inmiddels gelezen en zeker niet overtuigd. Zelfs was ik in een periode van minder dan 16 weken van 1 (een) kat (niet de mijne) getuige van 20 incidenten met vogels. Mede daardoor maar zeker niet uitsluitend daardoor mijn gevoel. Zo is elk onderzoek in een bepaalde richting te buigen. Nog een  slotopmerking: miljoenen of duizenden, elk slachtoffer is er een te veel.

berten
berten7 feb. 2018 - 14:55

Het wordt ook tijd dat er voor katten belasting betaald moet worden. Er zijn naar verhouding waarschijnlijk meer katten- dan hondeneigenaars. Die betalen forse sommen voor het hebben van een hond.  Katten zijn heel vaak hinderlijk in tuinen. Ten eerste voor de vogels, maar ook omdat ze hun behoefte altijd in andermans tuin doen. De eigenaars hebben meestal een kattenluik , waardoor de katten dag en nacht naar buiten kunnen. Ik houd ook van katten, heb er heel lang 2 gehad. Op vaste tijden naar buiten en vooral niet de hele dag en zeker niet "s nachts. De onzin dat het nachtdieren zijn.... Min katten waren heel gezond en zijn ook heel oud geworden !

1 Reactie
Marian Claasen
Marian Claasen7 feb. 2018 - 18:17

Wat heeft het betalen van belasting met oplossen van overlast te maken? Er zijn trouwens gemeentes waar de hondenbelasting is afgeschaft, hulde daarvoor!  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.