Vroege Vogels

D66 wil snel actie tegen landbouwgif

  •  
10-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Spreeuw_03.jpg

© Fotograaf: 1968tj

Europa en Nederland moeten snel reageren op de nieuwe studie dat bepaalde pesticiden (neonicotinoiden) erg gevaarlijk zijn voor insectenetende vogelsoorten. Dat bepleiten D66-Europarlementarier Gerben Jan Gerbrandy en D66-Tweede Kamerleden Stientje van Veldhoven en Gerard Schouw vandaag. Vorig jaar verbood de Europese Commissie tijdelijk drie soorten neonicotinoiden om bijensterfte tegen te gaan. Maar nu blijkt dat de negatieve effecten van dit gif ook andere diersoorten raken.
 
Commissie
D66-Europarlementarier Gerbrandy stelt vandaag schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. “Ik wil dat de Commissie de studie snel laat beoordelen door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit. In de tussentijd wil ik weten of de Commissie niet al op basis van het voorzorgsbeginsel snel kan ingrijpen”, aldus Gerbrandy
 
D66-Kamerlid Van Veldhoven heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Dijksma (PvdA, natuur). Van Veldhoven: “Landbouw mag niet ten koste gaan van de Nederlandse natuur. Spreeuwen en lijsters lopen nu gevaar. Daarom wil ik dat de staatssecretaris in Europa scherpe maatregelen bepleit.”
 
De studie van onder meer de Radboud Universiteit is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De onderzoekers hebben in Nederland een direct verband aangetoond tussen het gebruik van bepaalde neonicotinoiden en de achteruitgang van vogels. De resultaten bevestigen het beeld van eerdere studies dat het gebruik van neonicotinoiden een schadelijker effect heeft op natuur en voedsel dan eerder gedacht.
Bron: D66
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.