Vroege Vogels

D66: rem op koeienstapelen

  •  
09-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien.jpg
D66 pleit ervoor dat staatssecretaris Dijksma (EZ) met een alternatief plan komt om ongebreidelde groei van melkveebedrijven te beperken. Als de staatssecretaris dat niet doet, komt D66 zelf met een plan. In het voorstel van Dijksma kunnen melkveebedrijven die groeien hun mest voor 100% laten verwerken, bijvoorbeeld in het buitenland. Dit is echter een methode die fraudegevoelig is. Bovendien is het onverantwoord dat Dijksma in haar wetsvoorstel er voor kiest  om koeien te stapelen in grote bedrijven: milieuorganisaties zijn kritisch, het dierenwelzijn wordt betwist en uit de sector zelf komen uit zeer kritische geluiden.
Verantwoorde groei
Melkveebedrijven kunnen blijven groeien, mits het bedrijf beschikt over voldoende grond óf de mest laten verwerken.  Het plan van de staatssecretaris Dijksma heeft als titel ‘Verantwoorde groei’. Dat de staatssecretaris Dijksma de deur openzet om koeien te stapelen en 100% mestverwerking toe te staan, is echter onverantwoord.
Beperking
Het voorstel van staatssecretaris Dijksma heeft ook geen draagvlak bij de sector. Er komen sterke geluiden uit de sector die de lijn van D66 ondersteunt: zowel NZO, LTO als de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) hebben zich kritisch uitgelaten over het voorstel van de staatssecretaris. Zij pleiten dan ook voor een beperking op de mestverwerking.
Bron: D66
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.