D66: Borssele kan openblijven
• 21-06-2005
• leestijd 2 minuten
Coalitiepartij D66 is bereid de kerncentrale Borssele langer dan 2013 open te houden, als daar forse investeringen in duurzame energie tegenover staan. Dat heeft D66-Tweede-Kamerlid Van der Ham dinsdag duidelijk gemaakt.
Hij sluit zich daarmee aan bij een D66-partijcommissie, die onlangs al een vergelijkbaar pleidooi hield. Voor het langer openhouden van de kerncentrale moet het regeerakkoord worden aangepast. De coalitiegenoten van D66, CDA en VVD lieten eerder al blijken daar wel voor te voelen.
D66 heeft vooral moeite met de schadevergoeding die eigenaar EPZ van de kerncentrale krijgt bij sluiting in 2013. Van der Ham wil niet ,,blind belastinggeld overmaken'' zonder de garantie dat er iets voor het milieu gebeurt. De Tweede Kamer spreekt woensdagavond opnieuw met staatssecretaris Van Geel (Milieu) over Borssele. Hij opperde enkele maanden geleden de centrale in Zeeland langer te laten draaien.
'Perverse uitruil'
Voorzitter De Rijk van Stichting Natuur en Milieu, tegenstander van het langer openhouden van Borssele, reageert fel en spreekt van een 'perverse uitruil'. ,,In feite houd je een gevaarlijke en onvriendelijke energievoorziening in stand om daarmee en heel klein beetje geld te genereren voor duurzame energie. En dat terwijl nota bene ook nog eens dit kabinet andere potten van duurzame energie heeft afgebroken.''' Zij vergelijkt de zaak ook wel met de verkoop van de Nachtwacht van Rembrandt ,,om met het geld het Rijksmuseum open te houden''.
Nederland zou Franse kernstroom moeten importeren als Borssele wordt gesloten. De Rijk bestrijdt dat. ,,Dat hoeft niet als je het niet wil. Energieproducent NUON heeft al gezegd dat niet te doen. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid.'' Natuur en Milieu beraadt zich nu op stappen, maar voorlopig is D66 voor de organisatie ,,door het ijs gezakt''. ,,D66 is het laatste stukje groen kwijt'', aldus De Rijk.
Milieuorganisatie Greenpeace sluit zich hierbij aan en noemt de ommezwaai van D66 ,,onbegrijpelijk''. ,,De kans dat je Borssele nog dicht krijgt, is weer kleiner geworden. Dat wordt steeds moeilijker, misschien wel onmogelijk. Het zal in elk geval veel duurder worden'', zegt een woordvoerster van Greenpeace.
Bron: ANP