Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Cyclus van het gewei

16 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
gewei-rene-sluimer

© Edelhert - Rene Sluimer

Het gewei van een mannetjes edelhert kan indrukwekkende vormen aannemen. Bijzonder genoeg wordt het gewei elk jaar volledig afgeworpen en krijgen ze het jaar daarop een zwaarder en groter gewei. Hoe gaat dat in z'n werk?
De eerste aanzet van een gewei zijn de rozenstokken. Deze ontwikkelen zich als het mannetje zeven maanden oud is. 
Edelhert zonder gewei - ChrisMeeuwis

© Fotograaf: chrismeeuwis. 

Wanneer hij een jaar oud is begint het gewei te groeien. Z'n eerste gewei heeft meestal nog geen vertakkingen en wordt dan ook een spiesgewei genoemd.  Tijdens het groeien zit er nog huid om het gewei. De zachte fluweelachtige basthuid rondom het gewei zorgt ervoor dat de hoorns voedingstoffen krijgen.
Hert en gewei zonder vertakkingen

© Fotograaf: Erikneuteboom. 

Rond de zomer zijn de nieuwe geweien (zowel de spiesgeweien als de oudere vertakte geweien) volgroeid en gaat de basthuid loszitten en jeuken. Edelherten vegen dit eraf door tegen bomen aan te schuren met hun gewei. Hierbij komt er bloed en boomsap vrij die het gewei een bloederig uiterlijk geeft. Vaak blijven er een tijdje slierten huid langs de kop hangen.
edelhert_geveegd_578f4e54aa1c4_medium

© Fotograaf: Dinant.

Bronsttijd

Begin september gaan de herten op zoek naar hindes om te paren, ook wel bronst genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden om de vrouwtjes. Een volgroeid gewei is in deze tijd een machtig wapen in de strijd. 
edelhgerten

© Fotograaf: Kasteelheertje

Aan het eind van de winter werpen de mannetjes hun geweien af. Ze zijn moe en zien er gehavend uit, maar de groei van een nieuw gewei begint al weer.
Gewei. Fotograaf: risseeuw

© Fotograaf: risseeuw

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.