Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Cursus Vogelzang: koolmees

7 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
koolmees

© Koolmees op bloesem. Fotograaf: ThijsG.

De koolmees heeft feitelijk maar twee noten op zijn zang, waarmee hij echter héél veel verschillende liedjes weet te componeren. Die bestaan uit twee of drie tonen. Het herkenbaarst is het tweetonige fietspompje.

Variatie

De koolmees is als een kind dat maar twee tonen uit een blokfluit weet te krijgen. Maar wát een variatie weet ‘ie alsnog met die twee tonen te produceren! 
Tie-du tie-du tie du … tie tie du, tie tie du, tie tie du … tudie tudie tudie … 
Het gaat maar door. En die variatie hoor je niet alleen tussen verschillende koolmezen, één koolmees schakelt ook moeiteloos over van het ene op het andere riedeltje. Er wordt wel gezegd dat een koolmees met gemak vijftig verschillende liedjes kan produceren. Eerst zingt hij op één plek een strofe, daarna vliegt hij naar een andere plek om er een ander liedje te zingen. Er bestaat een theorie dat de koolmees dit doet om concurrerende mannetjes de indruk te geven dat het territorium al dicht bevolkt is. Ze  raken geïntimideerd en verlaten het gebied.

Kenmerken zang van de koolmees:

  • Motiefzanger
  • Twee à drie noten
  • Variërend ritme
  • Klinkt als een fietspomp
De koolmees heeft een gele onderzijde met een zwarte middenstreep. Zijn kop is glanzend blauwzwart met een witte wang. De zwarte middenstreep op de buik is bij de mannetjes breder dan bij de vrouwtjes.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

3xoma
3xoma9 apr 2017 - 20:48

wat een geweldig mooi filmpje  <3

3xoma
3xoma9 apr 2017 - 20:47

geweldig wat een mooi filmpje