Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Cursus vogelzang: houtduif

3 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Houtduif - cursus vogelzang

© Fotograaf: erik1966

Deze week in onze cursus vogelzang : de houtduif. De houtduif is de grootste en ook de meest voorkomende duif van Nederland. Een volwassen houtduif heeft een witte vlek in de nek, een brede roze borst en een zeer kenmerkende witte streep op de vleugels. Deze streep onderscheidt de houtduif van de stadsduif en de holenduif. Jonge houtduiven hebben nog geen witte halsvlek.

Eenvoudige zangvogel

Een willekeurige duif herkennen is niet zo moeilijk: die roept een variatie op 'roekoe'. Je weet dat het om een hóutduif gaat, als ie, schor en laag, vijf keer een oe roept, met de klemtoon op de vierde lettergreep: o-póe is dóód, m'n / o-póe is dóód, m'n / o-póe is dóód, m'n.

Kenmerken zang van de houtduif

  • Eenvoudig lied
  • Vijf noten
  • Schor en laag
  • Klemtoon op de tweede noot
Om de aandacht van een vrouwtje te trekken loopt het mannetje al buigend achter een vrouwtjes. Het geluid van de houtduif is tijdens zo’n buigceremonie anders. Het is een tweede zangtype en klinkt nog iets heser.
Maar het meeste kabaal maakt de houtduif bij het opvliegen doordat de vleugels boven en onder het lichaam tegen elkaar klappen.
  • Hoeveel vogels herken jij? Doe de vogelzangquiz 
  • Meer te vinden op Cursus Vogelzang 'Wat hoor ik'

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
Arjan Smeele7 mei 2017 - 9:54

Al enige jaren hoor ik buiten in de straat een houtduif die steevast zes keer oe roept: o-poe is echt dood, m'n. Ik weet zeker dat het een houtduif is om dat ik hem heb gezien. Komt dit vaker voor? En komt het door een genetische variatie?

avatar
Willy de Jong7 mei 2017 - 16:15

de duif die roept doe opoe zoet lief