Landschapsbeheer Gelderland is deze maand gestart met een cursus, die mensen moet leren om te gaan met vleermuizen en steenmarters in hun leefomgeving. De beesten zijn beschermd en mogen dus niet worden gedood, maar kunnen wel overlast veroorzaken. Het is de bedoeling dat gediplomeerde cursisten gaan optreden als onbetaald adviseur van een gemeente, aldus een woordvoerster van Landschapsbeheer.
Vleermuizen en steenmarters komen steeds meer voor. Ze zoeken graag warme en droge plekjes om te overnachten en kruipen daarvoor in spouwmuren en op zolders. In de winter zijn ze vrijwel onzichtbaar, maar zodra de temperatuur oploopt komen de dieren vooral in de schemering te voorschijn.
Bewoners merken dat ze beesten in huis hebben doordat ze krijsende en piepende geluiden horen en gekrabbel achter de muren. Marters verraden hun aanwezigheid nogal eens door afgeknaagde vleugels van vogels rond te laten slingeren.
Op de door de overheden gesubsidieerde cursus leren vrijwilligers met welke methoden met name steenmarters uit huizen verdreven kunnen worden. Maar ze krijgen ook veel informatie, waarmee ze mensen kunnen overtuigen dat het meestal niet erg is als er vleermuizen of steenmarters komen logeren.
Gemeenten zijn sinds 2002 verplicht om een meldpunt voor overlast van vleermuizen en steenmarters te onderhouden. Er bestaat sindsdien ook een internetpagina
www.vleermuis.net
over de beestjes.