Culinaire top luidt noodklok voor Nederlandse mossel
• 08-05-2008
• leestijd 2 minuten
De Nederlandse Vereniging Les Amis Gastronomiques (VLAG) maakt zich ernstig zorgen over het verliezen van de mosselkweek via mosselzaadvisserij. De VLAG vindt het gesol met de mosselzaadvisserij onbegrijpelijk, maar vooral onverantwoord! “Als de tulpenkweek om gelijkwaardige redenen door toedoen van milieuorganisaties verboden zou worden, zou heel Nederland op zijn kop staan”, aldus voorzitter Fons van Groeningen en vice-voorzitter Cees Helder van VLAG.
De mosselzaadvisserij is onontbeerlijk voor de hele Nederlandse mosselcultuur; een van de weinige unaniem geroemde, Nederlandse culinaire producten. VLAG-voorzitter Fons van Groeningen: “De mosselcultuur dreigt voorgoed te verdwijnen door een twee jaar durend onderzoek naar een onwaarschijnlijk geachte beschadiging van het waddengebied. Tijdens dit onderzoek dat door milieuorganisaties is afgedwongen, zou de mosselzaadvisserij volledig worden stopgezet en dat is de doodsteek voor de hele Nederlandse mosselsector. “
De VLAG bestaat uit (oud) toprestaurateurs, zoals Cees Helder, Kees Boudeling, Constant Fonk, Joop Braakhekke, Paul Stevens, Leo van Eeghem en Fons van Groeningen. Samen zijn ze goed voor 13 Michelin-sterren. Stuk voor stuk grondleggers van de gastronomie in Nederland. De VLAG-leden maken zich ernstig zorgen over het verliezen van de mosselkweek van de internationaal geroemde beste Europese mosselen. De culinaire toppers vinden het een onverantwoord plan om tijdens het onderzoek bekend als Produs (Projectonderzoek Duurzame Schelpdiervisserij), de hele mosselzaadvisserij twee jaar stop te zetten tot 2010.
Van Groeningen: “Dat mosselzaadvisserij schade zou opleveren aan het waddengebied, wordt door wetenschappers hoogst onwaarschijnlijk geacht. Het is een juridisch spelletje, waarbij milieuorganisaties hun macht doen gelden om de mosselkwekerij voorgoed de nek om te draaien. Niet alleen een hele bedrijfstak wordt gedupeerd, maar ook de nu juist triomferende Nederlandse culinaire cultuur zal een zware slag te verwerken krijgen.”
Vice-voorzitter Cees Helder: “De Nederlandse mossel is niet weg te denken uit onze Nederlandse culinaire cultuur. Bovendien kunnen we toch onmogelijk uitleggen aan onze collega's in het buitenland, waarom ons land zo’n belangrijk onderdeel van het culinaire erfgoed verkwanselt aan - ook voor wetenschappers - onduidelijke eisen van milieuorganisaties.”
De VLAG doet een dringend beroep op minister Verburg (LNV) en de Tweede Kamer om in ieder geval tijdens het onderzoek, de mosselcultuur hoe dan ook in leven te houden. Zeker zolang niet onomstotelijk is bewezen, dat daadwerkelijk schade wordt aangebracht.
Kees Boudeling (die samen met zijn vrouw Maartje in het Zeeuwse Kruiningen het toonaangevende restaurant Interscaldes tot internationale roem bracht) gaat er vanuit dat zijn Zeeuwse collega’s binnenkort ook massaal van zich laten horen over dit dreigende en snel naderende onheil.
Bron: Nederlandse Vereniging Les Amis Gastronomiques