Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

CSI dierenvervolging

  •  
19-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Regelmatig worden roofvogels vergiftigd of dassenburchten overhoop gehaald. Met man en macht proberen vrijwilligers en natuurclubs diersoorten te beschermen. En met succes: sinds het verbod op het gif DDT zijn de aantallen roofvogels flink toegenomen en mede door faunapassages breidt  de das zich uit over ons land. Helaas is er ook een groep mensen die er alles aan doet om deze soorten dwars te zitten.
Gij zult niet doden
Regelmatig staat er in de krant een bericht over vergiftigde roofvogels of een overhoop gehaalde dassenburcht. Waarschijnlijk is dat het topje van de ijsberg. Het is echter erg moeilijk om een goed beeld te krijgen van de totale omvang van dergelijke misstanden omdat er geen landelijk registratiesysteem bestaat. In de provincie Friesland zijn in 2012 122 gevallen geconstateerd waarbij een roofvogel een onnatuurlijke dood was gestorven. Vogels werden doodgeschoten, vergiftigd, de nestboom werd omgezaagd of jonge vogels werden uit het nest gehaald. Vooral de buizerd, de havik en de bruine kiekendief moeten het ontgelden.
Daders
Wie doen dat nou? Vaak wordt beschuldigend gewezen naar jagers, jachtopzichters, boeren en weidevogelbeschermers, maar het gaat volgens betrokken instanties om een brede groep van plegers waarbij ook duivenhouders en kippenhouders horen en allerlei andere individuen die overlast van beesten zeggen te hebben. Onlangs werd op landgoed de Eese in Drenthe een jachtopzichter opgepakt op verdenking van vergiftiging van vossen en roofvogels. In Friesland werden twee muskusrattenvangers (die ook jager waren) berecht nadat zij stelselmatig roofvogels vergiftigden, naar eigen zeggen om de weidevogels te helpen en de wildstand te verhogen. In het geval van verstoring van dassenburchten gaat het soms om boeren die overlast hebben omdat dassen hun akkers omploegen en daarbij gewassen beschadigen. Er zijn ook gevallen bekend waarbij particulieren een ruiterpad willen aanleggen in de buurt van een burcht en deze daarom proberen te verstoren. Dassen worden soms ook geschoten door jagers. 
Sectie
Aan de buitenkant is vaak niet te zien hoe een dood dier is gestorven. Sectie kan soms uitsluitsel geven. Dat gebeurt bij het Central Veterinairy Institute (CVI) in Lelystad, onderdeel van de Universiteit Wageningen.
In 2012 is het aantal dieren dat daar is onderzocht gedecimeerd ten opzichte van de jaren ervoor. De toestroom van kadavers is opgedroogd omdat politie en BOA’s (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) meer ‘recherchematig’ moeten werken, dat wil zeggen: ze mogen alleen een dood dier opsturen indien er een duidelijk daderprofiel bekend is. Door bezuinigingen is het aantal milieuteams en BOA’s bovendien flink afgenomen. Het is daarom hoog tijd dat er een landelijk meldpunt met een centraal registratiesysteem komt waar toezichthouders én burgers dode dieren kunnen melden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.