Creatief met Nedersoja
• 05-11-2015
• leestijd 1 minuten
© Oogst van 'nedersoja'. Foto: WUR
Chris de Visser (WUR): 'We zoeken vooral nog naar sojarassen die eerder afrijpen, zodat de boer de boontjes van het land kan halen vóór het weer slechter wor
Ook in Nederland kan je soja verbouwen! Het is nog bepaald geen alternatief voor de miljoenen kilo's soja uit o.a. Brazilië die in het veevoer verdwijnen, maar hoogwaardige toepassingen als bijvoorbeeld vleesvervangers kan je er prima mee maken.
Juist deze week werd bekend dat Wageningse onderzoekers een grote stap hebben gezet opweg naar vleesvervangers die meer op 'echt' vlees lijken dan bijvoorbeeld tahoe of tempeh. Procestechnoloog professor Atze Jan van der Goot van Wageningen Universiteit en Researchcentrum bedacht met zijn groep een techniek om soja en andere plantaardige grondstoffen als erwten en lupine, om te zetten in een product met lange vezels, zoals ook een biefstuk die heeft. 'Het smaakt nog nergens naar', erkent Van der Goot, 'maar dat we deze structuur kunnen nabootsen was al een hele stap!'
Chris de Visser (WUR): 'We zoeken vooral nog naar sojarassen die eerder afrijpen, zodat de boer de boontjes van het land kan halen vóór het weer slechter wordt.'
Atze Jan van der Goot (ook WUR): 'Het smaakt nog nergens naar, maar het heeft wel de structuur van echte biefstuk.'