Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Creatief met Nedersoja

5 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
884c567e-28e5-4134-8e72-133ab8dee449_soja2_530x356.jpg

© Oogst van 'nedersoja'. Foto: WUR Chris de Visser (WUR): 'We zoeken vooral nog naar sojarassen die eerder afrijpen, zodat de boer de boontjes van het land kan halen vóór het weer slechter wor

Ook in Nederland kan je soja verbouwen! Het is nog bepaald geen alternatief voor de miljoenen kilo's soja uit o.a. Brazilië die in het veevoer verdwijnen, maar hoogwaardige toepassingen als bijvoorbeeld vleesvervangers kan je er prima mee maken. 
Juist deze week werd bekend dat Wageningse onderzoekers een grote stap hebben gezet opweg naar vleesvervangers die meer op 'echt' vlees lijken dan bijvoorbeeld tahoe of tempeh. Procestechnoloog professor Atze Jan van der Goot van Wageningen Universiteit en Researchcentrum bedacht met zijn groep een techniek om soja en andere plantaardige grondstoffen als erwten en lupine, om te zetten in een product met lange vezels, zoals ook een biefstuk die heeft. 'Het smaakt nog nergens naar', erkent Van der Goot, 'maar dat we deze structuur kunnen nabootsen was al een hele stap!'
chris_de_visser_van_wur_deel_twee
Chris de Visser (WUR): 'We zoeken vooral nog naar sojarassen die eerder afrijpen, zodat de boer de boontjes van het land kan halen vóór het weer slechter wordt.'
sojavlees
Atze Jan van der Goot (ook WUR): 'Het smaakt nog nergens naar, maar het heeft wel de structuur van echte biefstuk.'

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar