Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Creatief met Nedersoja

  •  
05-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
884c567e-28e5-4134-8e72-133ab8dee449_soja2_530x356.jpg

© Oogst van 'nedersoja'. Foto: WUR Chris de Visser (WUR): 'We zoeken vooral nog naar sojarassen die eerder afrijpen, zodat de boer de boontjes van het land kan halen vóór het weer slechter wor

Ook in Nederland kan je soja verbouwen! Het is nog bepaald geen alternatief voor de miljoenen kilo's soja uit o.a. Brazilië die in het veevoer verdwijnen, maar hoogwaardige toepassingen als bijvoorbeeld vleesvervangers kan je er prima mee maken. 
Juist deze week werd bekend dat Wageningse onderzoekers een grote stap hebben gezet opweg naar vleesvervangers die meer op 'echt' vlees lijken dan bijvoorbeeld tahoe of tempeh. Procestechnoloog professor Atze Jan van der Goot van Wageningen Universiteit en Researchcentrum bedacht met zijn groep een techniek om soja en andere plantaardige grondstoffen als erwten en lupine, om te zetten in een product met lange vezels, zoals ook een biefstuk die heeft. 'Het smaakt nog nergens naar', erkent Van der Goot, 'maar dat we deze structuur kunnen nabootsen was al een hele stap!'
chris_de_visser_van_wur_deel_twee
Chris de Visser (WUR): 'We zoeken vooral nog naar sojarassen die eerder afrijpen, zodat de boer de boontjes van het land kan halen vóór het weer slechter wordt.'
sojavlees
Atze Jan van der Goot (ook WUR): 'Het smaakt nog nergens naar, maar het heeft wel de structuur van echte biefstuk.'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor