Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Cramer wil af van producten met giftige stoffen

  •  
24-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pesticide.jpg
In Nederland worden naar schatting achthonderd tot duizend niet toegestane middelen of combinaties daarvan verwerkt in producten. Deze stoffen zijn niet toegestaan in de Europese Unie, omdat ze schadelijk zijn of kunnen zijn voor de mens of voor het milieu.
Dat blijkt uit een inventarisatie die minister Jacqueline Cramer (VROM) heeft laten uitvoeren naar biociden. In een brief aan de Tweede Kamer laat ze weten dat zeker 67 van deze middelen zo giftig zijn dat de producten waarin ze gebruikt worden, snel van de markt moeten worden gehaald. Ze noemt de situatie in Nederland ,,niet rooskleurig.''
Uit de brief wordt niet duidelijk om welke producten het precies gaat waarin de verboden stoffen zijn toegepast. Het gaat vooral om conserveringsmiddelen, schoonmaakmiddelen en verf.
Het grootste deel daarvan hoeft wat Cramer betreft niet van de markt te worden gehaald. Die middelen zijn minder schadelijk. Wel moeten de producenten hiervoor binnen enkele maanden een toelating van de stof aanvragen. Van alle middelen zullen vervolgens de risico's worden ingeschat, waarna het ministerie de stof verbiedt of regels ervoor opstelt. Deze zomer moet er een lijst zijn met de middelen die zijn aangetroffen in bijvoorbeeld verf, pesticiden of bestrijdingsmiddelen.
Volgens een zegsman van het ministerie van VROM is er ,,geen enkele indicatie dat er levensgevaarlijke producten in de handel zijn. We hebben tot nu toe geen producten gevonden waarin de bewuste nog niet toegestane middelen zijn verwerkt.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.