Cramer tegen eerdere extra klimaatmaatregelen
• 16-06-2009
• leestijd 2 minuten
Milieuminister Jacqueline Cramer komt niet eerder met aanvullende klimaatmaatregelen. Zij houdt vast aan haar plannen om in 2010 zonodig dat soort maatregelen te presenteren om de klimaatdoelen van het kabinet te halen. Cramer maakte dit maandag duidelijk in de Tweede Kamer.
Het kabinetsbeleid, Schoon en Zuinig gedoopt, mikt op 30 procent minder uitstoot aan kooldioxide in 2020, 2 procent energiebesparing per jaar en een aandeel duurzame energie (wind, zon) van 20 procent. Volgens twee adviesbureaus, Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), zijn de doelen aan het einde van de kabinetsperiode in 2011 haalbaar, maar niet de ambities voor 2020. Daarom is steviger beleid nodig.
Cramer zei dat het voorgenomen crisispakket van het kabinet al voorziet in maatregelen om die ambities alsnog waar te maken.
PvdA-Kamerlid Diederik Samsom gaf een voorzet voor extra maatregelen in de vorm van een 'pluspakket' zoals normen voor energiebesparing voor bestaande kantoorgebouwen en huizen. Hij pleitte ook voor een scherpere wettelijke regeling waarmee bedrijven verplicht energie moeten besparen. Cramer toonde zich bereid zijn voorstellen te bekijken en maatregelen voor te bereiden. Dit najaar zou ze erop terugkomen. Maar de evaluatie van het kabinetsbeleid in 2010 ,,is het uur U''. Cramer kreeg steun van ook het CDA en uiteindelijk ook de ChristenUnie, die aanvankelijk al dit jaar nieuwe maatregelen wilde zien. CDA-Kamerlid Liesbeth Spies gaf Cramer een 'royale voldoende'.
Volgens GroenLinks-fractieleider Femke Halsema moet zij echter niet wachten tot 2010. De eventuele maatregelen zullen volgens haar drukken op de begroting voor het jaar 2011. ,,Waarom wachten tot het laatste jaar van het kabinet. U weet dat het niet gemakkelijk is in een verkiezingsjaar moeilijke maatregelen uit te voeren.''
Spies opperde nog een voorstel, dat grotendeels symbolisch was bedoeld, om 's nachts (tussen middernacht en 07.00 uur 's ochtends) lichtreclames uit te laten om energie te besparen. ,,Afdeling klein bier'', sneerde Halsema. Spies zei later dat veel gemeenten op dit terrein al zelf initiatieven nemen, en zij niet van plan is vanuit Den Haag maatregelen op te leggen. Milieumaatregelen kosten tijd voor het effect zichtbaar wordt. ,,Mensen zijn op zoek naar een icoontje.''
Bron: ANP