Cramer sluit palmolie voorlopig uit van subsidieregeling voor groene energie
• 23-10-2007
• leestijd 2 minuten
Milieudefensie verwelkomt de aankondiging van Minister Cramer van Milieu afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer waarin ze aankondigt palmolie voor twee jaar uit te sluiten voor subsidie voor groene energie. De brief van de minister maakt duidelijk dat er nog veel vragen zijn rond certificering en de effecten voor het klimaat. De regeling moet begin volgend jaar van kracht worden.
De belangrijkste reden om palmolie uit te sluiten voor de zogenaamde 'Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie' (SDE) is dat bij onduurzame productie van palmolie tropische bossen en veenbossen verloren gaan. Er zijn veel problemen verbonden aan de productie van palmolie, die in landen als Indonesië plaatsvindt, zoals ontbossing, gebruik van pesticiden en landrechtenconflicten. Recent onderzoek van Milieudefensie toonde ernstige milieu- en sociale problemen aan op plantages van Wilmar, 's werelds grootste palmoliehandelaar.
In 2006 sprak Milieudefensie Essent aan op het gebruik van palmolie voor haar energie-productie. Essent staakte hierop met de inkoop van palmolie. Anne van Schaik: “Wij verwachten dat Essent, in navolging van het besluit van de minister, niet opnieuw start met het gebruik van palmolie voor opwekking van groen stroom.”
Minister Cramer sluit palmolie voor twee jaar uit voor subsidie totdat er voldoende duurzame palmolie beschikbaar is die voldoet aan de criteria van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Milieudefensie ziet de beslissing van de minister als een stap in de goede richting. Het gebruik van palmolie voor energiedoeleinden wijst zij af zolang er geen goede dekkende duurzaamheidcriteria zijn.
Campagneleider Anne van Schaik van Milieudefensie: “We roepen minister Cramer nu ook op om door te zetten en zich uit te spreken tegen het Europese voornemen om tien procent van de brandstoffen in 2020 uit biobrandstoffen te laten bestaan. Zolang er geen goede dekkende duurzaamheidcriteria zijn, kan dat alsnog uitlopen op een ramp voor mens en milieu in ontwikkelingslanden. ”
Bron: Milieudefensie