Met ingang van 1 januari 2008 wordt het verwijderen van neuslellen bij kalkoenen en het couperen van schapenstaarten eindelijk definitief verboden.
Hoewel wetenschappers en dierenartsen van meet af aan zeiden dat couperen van schapenstaarten niet nodig is, kregen protesterende schapenhouders steeds weer uitstel van het verbod. Ook het verbod op het vriesbranden van koeien dreigt door boerenprotesten uitgesteld te worden, maar hopelijk houdt minister Verburg haar rug recht en zet ze het voorgenomen verbod door.
De varkenssector krijgt nogmaals, nu voor vier jaar, uitstel van het verbod op meer dan twee identificatie-ingrepen bij fokvarkens. Dit, omdat het nog steeds niet gelukt is het aantal ingrepen hiervoor van vier naar twee terug te brengen. Onze strijd tegen onnodige lichamelijke verminkingen is dan ook nog lang niet gestreden.
Op 1 september 1996 werd het Ingrepenbesluit afgekondigd: lichamelijke ingrepen (wij zeggen: verminkingen) bij dieren zijn verboden, tenzij er een zwaarwegende reden voor is. Een voorbeeld daarvan is het aanbrengen van maximaal twee oorflappen bij dieren om ze te kunnen identificeren en registreren. Het couperen van staarten om de achterhand van het dier schoon te houden en tegen huidparasieten te beschermen werd en wordt door deskundigen absoluut niet als een noodzakelijke ingreep gezien. Je kunt de schapen namelijk scheren en behandelen tegen parasieten. Aan dit onrecht komt nu eindelijk een einde.
De Tweede Kamer nam vorige week, tegen de zin van minister Verburg, een motie aan. Daarin wordt het verbod op vriesbranden van melkkoeien (deze pijnlijke ingreep wordt slechts door een handjevol veehouders toegepast) per 1 juli 2008 voor een aantal jaren uitgesteld. De meeste melkveehouders hebben dit nooit gedaan. Bovendien komen voor het opslaan en oproepen van informatie per dier steeds meer elektronische middelen (halsband met transponder, pootband met stappenteller, onderhuidse chip)beschikbaar. De Dierenbescherming vindt vriesbranden dan ook een overbodige verminking en roept de minister op de kamermotie naast zich neer te leggen.