Overal ter wereld zijn Nederlandse correspondenten vertegenwoordigd. Voor het radio- en televisiejournaal of voor kranten en tijdschriften doen zij verslag van actuele gebeurtenissen. Af en toe komen ze terug naar Nederland. Dat is voor Vroege Vogels een mooie gelegenheid om ze uit te nodigen in de studio. In het Capitool vertellen de correspondenten over de natuur in hun tweede thuisland.
Sander van Hoorn - Israël
Israël is vooral bekend van de eeuwig voortdurende strijd tussen Israëliërs en Palestijnen. En dat is jammer, want Israël heeft veel te bieden, zegt correspondent Sander van Hoorn. Voor een land dat een half keer zo groot is als Nederland, heeft Israël een rijke verscheidenheid aan biotopen. Er zijn meer dan 160 natuurparken en de langs de kustlijn zijn prachtige koralen te vinden. Israël heeft echter te kampen met verdroging van (landbouw)grond, lucht- en watervervuiling, mede veroorzaakt door het toenemende toerisme en zware industrieën. De regering probeert deze problemen het hoofd te bieden door een salvo van maatregelen.
Als enthousiast vogelaar trekt correspondent Geert Groot Koerkamp graag de natuur in. Niet altijd een onverdeeld genoegen, want toeristen en dagjesmensen laten hopen afval liggen en niemand die er naar kraait. Natuur is er immers genoeg in Rusland. Een gesprek over trekvogels en ongerepte bossen, maar ook over kernafval en olievervuiling.
Wie aan Suriname denkt, denkt aan Bouterse en kouseband. Maar dat is niet terecht. Het grootste deel van het land wordt bedekt met tropisch regenwoud; er groeien meer dan 5000 planten, er leven ruim 600 soorten vogels, en in het woud wonen jaguar, poema, 8 apensoorten, vampiers, gordeldieren en de heel zeldzame reuzenotter. In dat land woont correspondente Hennah Draaibaar, geboren en getogen in Rotterdam, maar woont al weer lange tijd in Suriname. Ze is te gast in Vroege Vogels en praat over het immense land waar ze tot diep in het oerwoud Nederlands spreken.
De milieuvervuiling in China is van een bijna niet te bevatten ernst en omvang. Dat schrijft Garrie van Pinxteren in haar zojuist uitgekomen boek China, centrum van de wereld. De journalist woonde jarenlang in China en kent het land van binnenuit. Een gesprek over de ecologische vulkaan onder een economisch wereldwonder.