Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Corona-virus, grutto versus vliegveld, de fenolijn en overige radio-onderwerpen

  •  
01-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Grutto_Annie1941

Grutto versus vliegveld

grutto's Taag

duizenden grutto's boven de uiterwaarden van de Taag bij Lissabon

© Rob Buiter

Onze Nationale Vogel, de grutto, heeft er een bedreiging bij. In Portugal zijn onlangs plannen bekend gemaakt om naast de rivier de Taag, bij Lissabon, een nieuw vliegveld aan te leggen. En laat dat nu net een belangrijk 'tankstation' zijn voor deze bedreigde weidevogels. Sterker nog, juist ook ‘onze grutto’s’ komen hier bijtanken op de rijstvelden, onderweg naar Nederland. Vogelbeschermers proberen nu de komst van het vliegveld tegen te houden. Vogelbescherming Nederland zint op een actie. 

Waar komt het Corona-virus vandaan?

Het is inmiddels een internationale gezondheidscrisis. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dat donderdag besloten na een spoedberaad over het Corona-virus. Vele duizenden mensen in tientallen landen zijn inmiddels besmet met deze zoönose. Dat is een ziekte, die van dier op mens kan worden overgedragen. Net als bij ebola en het zikavirus. In Vroege Vogels antwoord op de vraag hoe dergelijke virussen bij de mens terechtkomen.

Op zoek naar kevers in het donker

Gewapend met een zaklamp trekt Jeroen Breidenbach er op uit in het Leeuwarderbos. Want 's avonds is de beste tijd om insecten te ontdekken. Dan komen ze uit hun schuilplaatsen, als hun predatoren op een oor liggen.Zelfs in de wintermaanden zijn de zoektochten succesvol met de vondst van onder andere de Phloiophilus edwardsii, een winterkever die op de schors van bomen leeft en nog niet eerder uit Fryslân bekend was.

De edelherten van het Groene Woud

Edelherten in het Groene Woud, het natuurgebied dat ligt in de driehoek Eindhoven – Tilburg – Den Bosch. Tot drie jaar geleden droomden natuurliefhebbers er alleen maar van. Maar in 2017 keerden na ruim een eeuw afwezigheid de edelherten weer terug in Noord-Brabant. Hoe gaat het inmiddels met ze? Komende vrijdag 7 februari krijgt het gebied waar de edelherten verblijven uitbreiding: dan wordt namelijk officieel de natuurburg over de drukke spoorverbinding tussen Den Bosch en Eindhoven geopend. Daarmee wordt het leefgebied van de edelherten in één klap 100 hectare groter. Zaterdag 8 februari is de natuurbrug voor het eerst en voor het laatst voor het pubiek geopend. Meer informatie bij het Brabants Landschap.

Fenolijn 035-6711338

Vlinders, wulpen, voorjaarsbloeiers en hitsige halsbandparkieten zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder een zwarte specht met de lente in de bol, voorjaarsspanners en winterse kuikens.

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Meer over:

fenolijn, corona
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.