Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Planten trommelen bacteriën op voor hulp

  •  
15-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1738 keer bekeken
  •  
Wortel met bacteriën

Plantenwortel met bacteriën

© Corné Pieterse

Een plant communiceert met bacteriën in de bodem en kan goedaardige micro-organismen oproepen. Met onderzoek hiernaar is Corné Pieterse één van de winnaars van de NWO-Spinozapremie 2022 geworden; de meest prestigieuze wetenschapsprijs van Nederland. Het overviel Corné, die niet wist dat hij genomineerd was voor: “Ik viel van m’n stokkie”. 

Planten roepen bacteriën op

In een gram aarde zitten al gauw een miljard bacteriën. Ziekmakende bacteriën, maar ook veel nuttige. Plantenwortels kunnen met het uitscheiden van stoffen goedaardige bacteriën in de bodem oproepen. Deze kunnen vervolgens de plant helpen door het immuunsysteem van de plant te versterken of te helpen bij het opnemen van voedingstoffen. “Een plant vraagt om hulp van de microbiële gemeenschap in de bodem om ervoor te zorgen dat de juiste bacteriën op de wortels groeien, zodat die plant daarvan kan profiteren” vat Corné samen. 

Corné Pieterse

© Merlijn Schneiders

Toepassing in landbouw

In de natuur is hiermee de plant grotendeels beschermt tegen ziektes, maar planten in de landbouw zijn ‘lui’. Ze zijn gekweekt om snel en veel opbrengst te genereren terwijl ze gepamperd worden door de mens. Ze krijgen kunstmest en worden beschermd tegen ziektes met gewasbeschermingsmiddelen. Door de negatieve gevolgen van kunstmest en landbouwgif is er behoefte deze te reduceren, zonder opbrengsten te verminderen. Het onderzoek van Corné kan hier een belangrijke rol in spelen. 

Planten zouden bijvoorbeeld weerbaarder gemaakt kunnen worden tegen externe invloeden door ze de juiste bacteriën mee te geven. Dit zou volgens Corné kunnen door bijvoorbeeld zaden te coaten met goedaardige micro-organismen. De net uitgekomen wortels worden dan direct gekoloniseerd, “waardoor dat plantje meteen een voordeel heeft van de micro-organismen die hij normaal gesproken eerst om zich heen moet verzamelen”.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.