Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Corina Brussaard: Routine

  •  
14-06-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
incubatie.jpg
Waarneer is iets routine? Hier voelt het alsof we eindelijk in een routine zitten. Maar dan net op het moment dat je dan wat tijd tussendoor zou kunnen hebben voor iets anders gebeurd er wel iets waardoor je toch weer uit de routine bent...
We zijn nu een tijdje bezig en alle kooldioxide manipulaties aan de mesocosm zijn ondertussen uitgevoerd en iedereen zit wel in een bepaalde routine voor bemonsteringen. Sommige zijn alle dagen lang bezig (zoals wij), anderen zijn bijna 24 uur bezig op de ene dag maar hebben dan wel weer vrij op de andere dag, weer anderen hebben een ochtend en avond piek in activiteiten en zo zijn eigenlijk alle varianten wel te bedenken. Wij hebben het om de dag erg druk en de andere dag is de ochtend wat meer ontspannen. Doordat wij niet alleen verzamelen (alhoewel dat ook best lang kan duren in sommige gevallen) maar ook juist willen weten hoe snel de microorganismen sterven, zijn we tot ver in de avond bezig met het tellen van de algenmonsters. Gelukkig doet een prachtig apparaat dit voor ons, maar we moeten wel de voorbereiding en de analyse doen. 
Sleur? Nee, dat niet bepaald: de ene dag is er ineens een supersnelle boot-actie omdat een ijsberg toch wel heel erg dicht bij de mesocosms komt. En zoals jullie waarschijnlijk wel weten is een ijsberg onder water ongeveer 9x zo groot als wat boven water uit steekt. En het ijs is hard en soms heel scherp. Dat snijdt zonder moeite door het plastic doek waar de mesocosms van zijn gemaakt. En dus in de gaten houden en eventueel met de aluminium boot die we hier hebben heel langzaam wegduwen. Dat kan alleen bij kleine ijsbergen want de kans dat een grote berg door omdraaien op de boot komt is realistisch en dus gaat veiligheid boven de mesocosms. Gelukkig was het niet een hele grote ijsberg en kunnen we door met meten.
Ben je net bekomen, is er weer een andere oorzaak waardoor we uit de routine komen: het oh zo prachtige apparaat, de flow cytometer, ging op hol. Onze water monsters werden steeds sneller opgezogen. Dat is niet goed en dus kijken wat er aan de hand zou kunnen zijn. Apparaat open en rubberen ringetjes vervangen, transducer nakijken, kleppen schoonspoelen, druk meten en uiteindelijk dan toch weer gelukt om het apparaat weer gewoon zijn ding te laten doen (met dank aan de excellente service van de technische ondersteuning van het bedrijf waar de flow cytometer gekocht is: onze email in het weekend werd prompt beantwoord!). Daardoor zijn we toch in een best lastige situatie gekomen: je kunt de monsters wel bewaren maar daar worden ze niet beter van en dus twijfel of we niet 2 dagen voor niets gewerkt hebben....die twijfel blijft nog even want we hebben de achterstand nog niet weg kunnen werken (het andere “normale” werk gaat gewoon door). Er was een uitje naar een van de gletsjers gepland vanmiddag maar dat ging niet door vanwege slecht weer. Dat was dan weer een geluk bij een ongeluk, nietwaar. Wij meten nog een tijdje door... Ach, en zo val je toch weer in de routine.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.