Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

COP26: VS en China komen met gezamenlijke klimaatverklaring

11 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
earth-g7054ec0b0_1920

aarde

© Pixabay

Nu de klimaattop in Glasgow zijn slotakkoord nadert, kijken de betrokkenen heel uiteenlopend naar de voorlopige resultaten en de eindverklaring die in de maak is.

VS en China gaan samenwerken

China en de Verenigde Staten onderstrepen in een gedeelde verklaring het belang van samenwerking om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken. De twee landen presenteerden de verklaring tijdens de Klimaattop in Glasgow. De tekst kwam volgens de Chinese gezant woensdagmiddag tot stand.

Zo willen ze samenwerken om onder meer de uitstoot van methaan terug te brengen. Eerder op de dag meldde volgens persbureau Bloomberg een van de Chinese onderhandelaars op de top nog dat het onwaarschijnlijk is dat het land zou meegaan in een voorstel van de VS om de uitstoot van methaan terug te dringen. China doet genoeg om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, was de mededeling toen nog.

Frans Timmermans optimistisch

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans toont zich op de voorlaatste dag van de klimaattop voorzichtig optimistisch over de kans op succes. De klimaatman van het dagelijks bestuur van de EU ziet "momentum voor een akkoord". Volgens hem is de sfeer verbeterd door de vriendelijke woorden die China en de Verenigde Staten woensdag voor elkaar hadden. Wel hebben de onderhandelaars nog "een hoop zware klussen voor de boeg".

Een van de belangrijkste doelen van de top is het in zicht houden van het meest ambitieuze klimaatdoel van Parijs: de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad. 'Glasgow' is daarin "niet allesbeslissend", zegt Timmermans, het gaat erom dat "we op het traject van 1,5 graad zitten". Volgens hem is het ook "goed nieuws" dat in een conceptversie van de eindverklaring die in wording is staat dat landen hun ambities voor eind volgend jaar moeten opschroeven om er te komen.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar