Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

COP26: Regeringsleiders aan zet tijdens VN-klimaattop in Glasgow

  •  
01-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
glasgow-gac7851224_1280

Regeringsleiders komen maandag en dinsdag bijeen in Glasgow om op de VN-klimaattop te praten over oplossingen voor de klimaatcrisis. Ook demissionair premier Mark Rutte is aanwezig, net als andere Europese leiders, onder wie de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Mario Draghi en vertrekkend bondskanselier van Duitsland Angela Merkel. Nederland trekt in de onderhandelingen samen op met de andere EU-landen.

Rutte toonde zich vooraf optimistisch. Hij wil andere leiders op de zogeheten COP26 wijzen op "het belang dat we dit wereldwijd met elkaar oppakken". Kort samengevat zei hij "actie, actie, actie" te willen zien.

COP26 is de belangrijkste 

Deze klimaattop wordt gezien als de belangrijkste sinds Parijs in 2015. Daar spraken wereldleiders af dat ze alles in het werk zullen stellen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden en bij voorkeur tot 1,5 graad ten opzichte van pre-industriële tijden. De wereldwijde uitstoot van de broeikasgassen ging daarna verder omhoog. In coronajaar 2020 ging minder CO2 de lucht in, doordat de wereldeconomie fors werd afgeremd, maar dit jaar is de uitstoot weer toegenomen.

Uit diverse rapporten, onder meer van het wetenschappelijke klimaatpanel IPCC en VN-milieubureau UNEP, bleek afgelopen tijd dat de actie waar Rutte het over had ook echt nodig is om de opwarming binnen de perken te houden. Het verder beperken van de uitstoot staat dan ook hoog op de agenda. Nederland voldoet overigens ook nog niet aan zijn eigen doelen, bleek vorige week uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Klimaatfinanciering

Andere belangrijke punten zijn het afronden van het zogenoemde Paris Rulebook, waarin de afspraken uit het akkoord van Parijs vertaald worden in concrete regels, en de klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden. Van de beloofde 100 miljard dollar per jaar ontbreekt nog altijd zo'n 20 miljard.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden wordt verwacht. Anders dan zijn voorganger Donald Trump ziet hij de aanpak van klimaatverandering als een van zijn speerpunten. Een probleem voor Biden is dat hij door tegenstand in zijn eigen partij de meerderheid mist om al zijn klimaatplannen te kunnen doorzetten. Verder zijn onder meer de Indiase premier Narendra Modi en zijn Australische ambtgenoot Scott Morrison present. De Russische president Vladimir Poetin en de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro laten verstek gaan. Ook de Chinese president Xi Jinping wordt niet verwacht. Hij reist al lange tijd niet vanwege het coronavirus.

Diner met jongerenvertegenwoordigers

Rutte is alleen maandag in Glasgow. In de avond heeft hij een diner met jongerenvertegenwoordigers. Later tijdens de top schuiven minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) aan. De Bruijn wordt op 8 en 9 november verwacht, Yeşilgöz-Zegerius op 9 en 10 november en Van Weyenberg op 10 november.

Vrees voor klimaatveranderingen

Een meerderheid van de Nederlanders maakt zich druk om klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor Nederland, blijkt uit een peiling die de NOS in aanloop naar de klimaattop in Glasgow liet uitvoeren door Ipsos. Ruim twee derde (69 procent) maakt zich zorgen om de opwarming van de planeet en 59 procent van de Nederlanders vreest voor de consequenties in eigen land. Een meerderheid (56 procent) is van mening dat Nederland weinig invloed heeft op klimaatverandering wereldwijd. Ruim de helft (58 procent) van de respondenten gelooft dat er nog tijd is om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. 15 procent is minder optimistisch en denkt dat het daar te laat voor is. Het zijn met name jongeren die vinden dat Nederland internationaal 'voorop moet lopen' qua klimaatbeleid. Waar 43 procent van de mensen tussen 18 en 34 jaar oud die mening heeft, is dat met 21 procent meer dan de helft minder onder 55-plussers.

Klimaatsteun

De Amerikaanse president Joe Biden wil kwetsbare landen jaarlijks 3 miljard dollar (bijna 2,6 miljard euro) aan klimaatsteun geven. Met dit geld kunnen zij maatregelen nemen tegen stijgend water, droogte en andere gevolgen van klimaatverandering. Biden laat met zijn plan naar eigen zeggen zien dat de Verenigde Staten vastberaden zijn zich in te zetten tegen klimaatverandering en een belangrijke rol daarin te willen vervullen. 

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.