Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

COP26: Nederland steunt toch de verklaring einde fossielensteun

  •  
08-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
426 keer bekeken
  •  
olieplatform boorplatform

Boorplatform

© Bron: Pixabay

Nederland tekent toch de verklaring waarin tal van grote landen en instellingen beloven een einde te maken aan overheidssteun aan fossiele brandstofprojecten in andere landen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In eerste instantie was Nederland niet van plan te tekenen. Het demissionaire kabinet zei "het ambitieniveau" aan het nieuwe kabinet over te willen laten. Nu gebeurt dat dus alsnog. Uitleg volgt maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De verklaring kwam tot stand in Glasgow, waar wereldleiders bijeen zijn voor een belangrijke klimaattop. Daar is ook een Nederlandse afvaardiging.

Exportkredietverzekeringen

Via zogeheten exportkredietverzekeringen helpt de overheid bedrijven die meewerken aan fossiele projecten in het buitenland. Deze overheidsverzekeringen bestaan omdat grote projecten in andere landen vaak niet via commerciële bedrijven te verzekeren zijn. De overheid springt dan bij.

De verzekerde bedragen kunnen oplopen tot honderden miljoenen euro's per project. Nederland helpt bijvoorbeeld maritiem dienstverlener Van Oord, die meewerkt aan een groot aardgasproject in Mozambique, door het bedrijf voor 900 miljoen euro te verzekeren. Dat gebeurt via de organisatie Atradius DSB, die door het ministerie van Financiën wordt aangestuurd.

Vervuilende gas- en olieprojecten

Via de overheidsverzekeringen worden vervuilende gas- en olieprojecten indirect gesteund, terwijl het gebruik van deze fossiele brandstoffen juist moet worden afgebouwd om de klimaatdoelen te halen. Landen die de verklaring steunen, beloven hun steun aan nieuwe internationale projecten met deze fossiele brandstoffen (gas, olie en steenkool) eind 2022 te zullen staken, "beperkte uitzonderingen" daargelaten. Investeringen en garanties mogen in ieder geval het halen van de klimaatdoelen niet belemmeren.

Reacties

Linkse partijen juichen het besluit van het kabinet toe.” Dit standpunt was natuurlijk ook volstrekt onhoudbaar, maar toch: dit is goed nieuws", zegt PvdA'er Joris Thijssen. De beslissing van het kabinet is volgens Raoul Boucke (D66) "de enige goede keuze voor onze schone toekomst en voor onze economie." Op Twitter schrijft het Kamerlid: "We willen, moeten, vooroplopen. En investeren in de toekomst in plaats van in fossiele technieken en brandstoffen van de vorige eeuw."

Esther Ouwehand, leider van de Partij voor de Dieren, schrijft de draai toe aan de klimaatdemonstratie die zaterdag in Amsterdam werd gehouden. "Hoppa! Een groot succes van de #Klimaatmars", zegt zij. "Kabinet zwicht onder druk van de tienduizenden demonstranten Nederland eist klimaatactie, en wel nú!" Ook GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee noemt het besluit "hét bewijs dat samen klimaatactievoeren helpt".

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.